Brecljeve bodice

Bodice, s katerimi javnost in zlasti kislo smetano družbe zbada že skoraj pol stoletja, si zaslužijo Ježkovo nagrado. Marku Breclju so jo nocoj podelili med oddajo Vikend paket v studiu nacionalne televizije. Na vprašanje, kateri spomini so mu najbolj ljubi, je Marko Brecelj odgovoril: “Vsi spomini mi postajajo vse bolj ljubi, ker me spomin zapušča.”

Marko Brecelj, dobitnik Ježkove nagrade
Marko Brecelj, dobitnik Ježkove nagrade 

LJUBLJANA > “Performer sem postal, ker sem videl, da našega dela v Mladinskem, kulturnem, socialnem, multimedijskem, medgeneracijskem in muzejskem centru v Kopru ne marata niti občinstvo niti skisana kulturna smetana v Butalah Istre pod Slovenci, niti novinarstvo. Zato smo začeli delati performanse,” se je Marko Brecelj v pogovoru z voditeljico oddaje Bernardo Žarn odzval na utemeljitev nagrade.

V njej beremo, da je Brecelj “sodobni ustvarjalec, ki ga je težko ujeti v eno samo definicijo, saj je v svojem dolgem ustvarjalnem življenju zamenjal že več identitet in se v slovenski javnosti prikazoval v različnih personifikacijah”, katerih skupni imenovalec je “performans oziroma performativno v širšem smislu”.

V oddaji so preleteli njegovo pot od prve plošče, kultnega Cocktaila, posnetega leta 1974, do sodelovanja z Borisom Beletom, članstva v bendu Buldožer in ustvarjanja z Ivanom Volaričem - Feom, s katerim je Brecelj tvoril Duo Zlatni zubi. Slavljenec je zapel nekaj pesmi, ob akustični kitari tudi Sexy disco hit. Pomudili pa so se še pri njegovi spletni strani dodogovor.org, prezrli pa seveda niso niti njegovih mehkoterorističnih akcij, ki izkazujejo tako duhovitost in zbadljivo kritičnost, kakor “stalno neupogljivo držo”, omenjeno v utemeljitvi nagrade.

Brecelj, ki ga je v televizijskem studiu spremljala žena Arijana, nagrade ni dobil, ker je neozdravljivo bolan, kakor domneva sam, ampak ker si jo je zaslužil, je zagotovil predsednik žirije Slavko Hren, pred 45 leti nekaj časa Brecljev učenec pri urah fizike na osnovni šoli v Kopru.


Najbolj brano