Kraški dvojec z aduti za vrh

Tudi v novi sezoni balinarske superlige bodo glavni kandidati za prvo mesto branilci naslova iz Škofje Loke. Med osmimi primorskimi prvoligaši imata na papirju najmočnejše adute kobjeglavski Agrochem Hrast in sežanska Skala.

Žan Kocina, Agrochem Hrast  Foto: Simon Maljevac
Žan Kocina, Agrochem Hrast  Foto: Simon Maljevac

PRIMORSKA > Število klubov se je povečalo iz osem na deset, zaključni turnir najboljše četverice bo predvidoma na nevtralnem igrišču, v evropski pokal gre zgolj državni prvak, pred vsako prvenstveno tekmo pa bodo sodniki s posebno napravo preverili nasutje igrišč in s tem omogočili regularnejše razmere za igro.

Tudi po šestih zaporednih šampionskih sezonah se v Škofji Loki niso naveličali zbiranja lovorik, saj so s prihodom izkušenih Dejana Korena in Gregorja Oprešnika nadgradili dolgoletno moštvo na čelu z Urošem Veharjem, Tadejem Premrujem, Damjanom Sofronievskim in Miho Tomšetom. Gorenjsko je zapustil Goran Vujanović, ki se je preselil v Zabiče, kjer pa so ostali brez bratov Šircelj in Gregorja Moličnika. Tako bodo kljub bogatim izkušnjam Antona Fabca, Simona Možine, Joška Boštjančiča, novinca Damirja Laginje in ostalih lansko uspešno sezono težko ponovili.

Zadnji so škofjeloško prevlado prekinili Kobjeglavci. S prihodom nekdanjega reprezentanta Gregorja Severja, novimi reprezentančnimi izkušnjami zelo obetavnih mladcev Jake Štremfla in Jana Guština ter lanskimi nosilci igre Markom Švaro, Gorazdom Ferfoljo, Žanom Kocino, Mitjo in Erikom Petričem lahko Hrast napada ponovitev uspeha iz leta 2013. “Smo okrepljeni in imamo pokrite vse igralne položaje. Sezona bo dolga. Najprej si moramo zagotoviti mesto na zaključnem turnirju, nato pa bomo ob kančku sreče napadali naslov prvaka. Konkurenca bo močna, saj so tu še Trata, Skala, Marjetica Koper in Zabiče. Seveda lahko preseneti še kdo,” je pred premiero v novogoriški dvorani proti Krimu razkril vodja moštva Valter Švara.

Prvo tekmo sezone proti Bistričanom optimistično pričakujejo tudi v Sežani, kjer bodo največ stavili na mladinskega svetovnega prvaka v hitrostnem zbijanju Gašperja Povha in njegovega brata Matijo. “Ekipa je enaka kot lani. Treniramo kakovostno, lahko se pohvalimo z odličnim vzdušjem. Prvenstvo bo močnejše kot lani, saj sta se prva favorita Trata in Hrast okrepila. Cilj je uvrstitev med prve štiri po rednem delu sezone,” pravi trener Skale Iztok Sosič.

Z nižjimi cilji sezono pričakuje portoroška Aikea Antena, ki je ostala brez bratov Korošec, okrepil pa jo je Jan Blažič. Podobno velja za Postojnčane, ki so pripeljali Primoža Markočiča in ponovno privabili Andraža Rebca, ter Košance, ki stavijo na preizkušene adute. Ob lanski osmerici bosta v eliti tekmovala tudi Ilirska Bistrica in Koper. Drugi istrski superligaš, ki ga za uvod čaka težka preizkušnja v Škofji Loki, je ostal brez Dragana Kutlačića, a bo računal na pomoč Gregorja in Dejana Korošca. Bistričani, ki bodo domače tekme igrali v dvorani v Obrovu, v sezono vstopajo z nespremenjeno zasedbo, v kateri bo veliko odvisno od forme Martina Zdauca in Marka Jagodnika.


Najbolj brano