“Dogovor o vrnitvi Narodnega doma želimo spoštovati”

Mednarodne dogovore med Italijo in Slovenijo želimo spoštovati in eden izmed teh nam narekuje tudi vrnitev Narodnega doma slovenski manjšini. Dežela Furlanija - Julijska krajina, tržaška univerza, tržaška občina in slovenski krovni organizaciji naj zato do marca 2020 sooblikujejo predlog, na podlagi katerega bi tržaškim Slovencem vrnili Narodni dom v Ulici Filzi.

Narodni dom v ulici Filzi  Foto: STA
Narodni dom v ulici Filzi  Foto: STA

RIM, TRST > Tako je bilo slišati na včerajšnjem tako imenovanem stalnem institucionalnem omizju za slovensko manjšino, ki je po triletnem premoru zasedalo v Rimu.

Evidentirati številna odprta vprašanja

Notranja ministrica Luciana Lamorgese je njegovo vodenje zaupala podtajniku Achilleju Variatiju. “Vprašanja sem se skušal lotiti čim bolj konkretno. Evidentirati je treba številna odprta vprašanja in do marca prihodnjega leta sestaviti celosten načrt, ki naj zaobjema tudi porazdelitev vlog in skupno strategijo,” nam je po srečanju pojasnil Variati.

Zato je vladnemu komisarju in tržaškemu prefektu Valeriu Valentiju naložil, naj koordinira soočanje med deželo, občino, univerzo in predstavniki Slovencev v Italiji. “Marca bomo ponovno sklicali institucionalno omizje v Rimu in sprejeli ustrezne odločitve,” zagotavlja podtajnik.

Rimskega sestanka so se udeležili predstavniki italijanskega zunanjega ministrstva in drugih vladnih služb, na primer direktor direktorata za državljanske pravice Michele Di Bari, ki dobro pozna slovensko manjšinsko problematiko. Slovence v Italiji sta zastopala predsednica SKGZ Ksenija Dobrila in predsednik SSO Walter Bandelj, ki sta izrazila zadovoljstvo, da je bilo srečanje na visoki institucionalni ravni in da so bili večkrat poudarjeni dobri odnosi s Slovenijo; rimski sogovorniki so izrecno omenili zagotovilo nekdanjega zunanjega ministra Angelina Alfana kolegu Karlu Erjavcu, da namerava Italija vrniti Narodni dom slovenski skupnosti.

Selitev šole za prevajalce in tolmače

Včerajšnjega zasedanja sta se udeležila tudi deželni odbornik za manjšinske jezike Pierpaolo Roberti in zastopniki tržaške univerze - poglavitno vprašanje, ki ga je treba rešiti v postopku vračanja Narodnega doma, je namreč selitev šole za prevajalce in tolmače, ki v njem trenutno domuje.


Najbolj brano