Brez dialogov in imen

Za nagrado kresnik se je letos potegoval tudi roman o razpadli družini in posilstvu mladostnika.

Jani Virk:  $@  
Brez imena, 
Mladinska knjiga, 
195 strani, 
cena 27,99 evra
Jani Virk: $@ Brez imena, Mladinska knjiga, 195 strani, cena 27,99 evra 

Zadnji roman televizijskega urednika, pisatelja in esejista Janija Virka (1962), ki je izšel pred slabim letom, dodobra predrami bralca iz idealističnega pogleda na filmsko družinsko življenje in ga ne pusti ravnodušnega.

V romanu Brez imena, ki je bil med petimi finalisti za Delovo nagrado kresnik za najboljši slovenski roman minulega leta, so liki sicer neimenovani, a se bralcu vtisnejo globoko v spomin. Jani Virk je svoj ilustrativni realistični jezik vpletel v zgodbo o razpadu neke slovenske družine in posledicah, ki jih ima razhod staršev na življenje in odraščanje srednješolca. Ta je tudi osrednji junak pripovedi, a ni pripovedovalec, saj grenko zgodbo podaja tretjeosebni pripovedovalec.

Ko oče po daljšem ljubimkanju s petnajst let mlajšo ljubico zapusti ženo in sina, se najstnikovo življenje počasi, a nezadržno začne spreminjati in zavijati v napačno smer. Z mamo se iz družinske hiše preselita v blokovsko naselje, oče pa se preseli na Primorsko in precej omeji odnose z njim. Mladeničeva vzhajajoča nogometna kariera se po nekaj svetlih utrinkih znajde v slepi ulici, saj prihod novega trenerja pomeni zlo, ki skoraj uniči že tako krhko, ranjeno dušo. Občutljivi fant se znajde v hudi življenjski stiski, saj mama po razvezi pade v težko depresijo, očetovi obiski in vabila na morje so čedalje redkejši, v novem okolju pa fant ne najde pravih prijateljev. Vse to ga, ranjenega zaradi razočaranj in ponižanj, požene proti dnu.

Brez dialogov, imen, vendar s posluhom za osebne in družbene podrobnosti je Jani Virk naslikal prizore iz sodobnega slovenskega življenja. Avtor v psihološko dodelani pripovedi opozarja na tragične posledice starševske nezrelosti in egoizma, ki duševno trajno zaznamujejo nič krive, le pozornosti in skrbne ljubezni željne potomce. S precejšnjo mero empatije naniza zgodbo o občutljivih letih dozorevanja. Od vsega, kar je imel glavni junak včasih rad, mu je ostal le še nogomet ... Pa mu je “kouč” v pijačo zmešal drogo za posilstvo in mu tako uničil brezskrbna najstniška leta. Zato skuša nekdanji perspektivni nogometaš v peklu negativnih občutkov in črnih misli ter samouničevanja zgolj preživeti.


Najbolj brano