Za konec še finale na Japonskem

Dolga sezona 3x3 košarke se po zadnjem mastersu v Savdski Arabiji, kjer je ekipa Pirana zasedla tretje mesto, bliža koncu. Najboljših dvanajst ekip, vključno s prvim slovenskim kvartetom, pa se bo pomerilo še na velikem finalu, ki bo 2. in 3. novembra v japonski Utsunomiyi.

Piranski košarkarji (desno Gašper Ovnik) so lahko zadovoljni s 
sezono.
Piranski košarkarji (desno Gašper Ovnik) so lahko zadovoljni s sezono.  

PIRAN > V Džedi so Simon Finžgar, Adin Kavgić, Gašper Ovnik in Milan Kovačević masters odprli z visokima zmagama nad gostitelji in Tokiom, drugi dan pa so v četrtfinalu potolkli Lyon z 21:7. V polfinalu so naleteli na stare znance iz novosadskega Limana ter izgubili s 15:21, potem ko so zaostajali večji del tekme.

V finalu je Liman z 18:21 klonil pred latvijsko Rigo, a kljub temu postal prva ekipa v zgodovini 3x3 košarke, ki je nastopila na vseh enajstih najmočnejših turnirjih sezone. Za štiri so namreč prejeli vabilo po zaslugi lanskega naslova, preostalih sedem pa so si priborili (najmanj) z uvrstitvijo v finale challengerjev, zavoljo česar so se lani preselili na Kitajsko. Azija namreč gosti daleč največ tekmovanj druge kategorije, kjer po dva najboljša vsakič prejmeta posebni povabili za določen Masters.

Seštevek sezone

Na zaključni turnir se je uvrstilo najboljših dvanajst ekip v seštevku svetovnega pokala, Piran je pristal na četrtem mestu, po odstotku dobljenih tekem pa je šesti. Vrstni red: 1. Liman (Srbija) 755, 2. Riga (Latvija) 565, 3. Novi Sad (Srbija) 555, 4. Piran (Slovenija) 445, 5. New York Harlem (ZDA) 380, 6. Princeton (ZDA) 377, 7. Edmonton (Kanada) 329, 8. Šakiai (Litva) 265, 9. Amsterdam (Nizozemska) 265, 10. Zemun (Srbija) 195, 11. Džeda (Savdska Arabija) 145, 12. Lozana (Švica) 125 ..., 17. Ljubljana 85 ..., 29. Kranj 35.

Vojvodinci so vključno s potnimi stroški “olajšali” mednarodno košarkarsko zvezo (Fiba) za 329.500 dolarjev, zadovoljni pa so lahko tudi Pirančani, ki so si letos zgolj s turnirskimi nagradami priigrali 155 tisočakov. Pred finalom so namreč kot četrto moštvo sezone prejeli še 30.000 zelencev stimulacije. Nekaj lahko dodajo še na Japonskem, kjer bo nagradni sklad podvojen na skupnih 142.000 dolarjev. Zmagovalcu jih bo pripadlo 50.000.

Dan pred začetkom velikega finala bo Fiba objavila prve udeležence olimpijskih iger (OI). Jasno je že, da si bodo v moški konkurenci vozovnice za Tokio 2020 poleg gostiteljev Japoncev zagotovili Srbija, Rusija in Mongolija ali Kitajska. Piran bo kot predstavnik šestouvrščene Slovenije preboj na OI iskal skozi kvalifikacije v Indiji marca prihodnje leto. Če mu ne bi uspelo, pa bi lahko poskusil še mesec dni kasneje, ko bo na voljo zadnja vozovnica za OI.

155.000

dolarjev so z nastopi letos zaslužili piranski košarkarji


Najbolj brano