Spomin na prvo vojno

V tem času se kar vrstijo pohodi v spomin padlim v prvi svetovni vojni, vsi z jasnim sporočilom, da se kaj takega ne bi nikdar več ponovilo. Turistično rekreacijsko društvo Globočak iz Kambreškega vabi v nedeljo na že 18. spominski pohod na istoimenski vrh v pogorju Kanalskega Kolovrata.

Na vrhu Globočaka se vsako leto s kulturnim programom poklonijo žrtvam vseh vojn.  Foto: Dora Ravnik
Na vrhu Globočaka se vsako leto s kulturnim programom poklonijo žrtvam vseh vojn.  Foto: Dora Ravnik

V času soške fronte je bil 809 metrov visoki Globočak eden izmed bolj pomembnih utrjenih italijanskih vrhov na grebenu Kolovrata, saj je nudil dober pogled na dolino Soče in Banjšice. Urejene pohodne poti vodijo mimo številnih ostalin iz 1. svetovne vojne. Z vrha, od koder se v lepem vremenu ponuja razgled na Krn, Kaninsko pogorje, Porezen in na dolino Soče, se lahko v nekaj minutah spustimo do dveh bližnjih kavern.

Vpisovanje pohodnikov (štartnina za odrasle znaša šest, za otroke pa tri evre) bo potekalo med 10.30 in 1o.50 pred stavbo Krajevne skupnosti na Kambreškem, od koder se bodo pohodniki ob 11. uri podali proti vrhu Globočaka. “Pot je nezahtevna, do vrha je približno ura počasne hoje. Komur pa je tudi to preveč, se lahko proti vrhu poda iz Srednjega, od koder je vsega 20 minut hoje,” pojasnjuje Dora Ravnik iz Turistično rekreacijsko društvo Globočak.

Ob 12. uri bo na vrhu pri spominskem obeležju maša, ki jo bo daroval vojaški kurat Milan Pregelj, kulturni program pa bodo oblikovali člani društva Globočak, pevci iz Kreda, predstavniki občinske organizacije veteranov vojne za Slovenijo iz Kanala in Brd ter razna društva, katerih člani bodo v zgodovinskih uniformah iz prve svetovne vojne. Slavnostna govornica bo županja Kanala Tina Gerbec. V primeru slabega vremena bo prireditev v Domu Mihaela Gabrijelčiča na Srednjem, kjer bo po zaključku kulturnega programa tudi sicer kosilo (enolončnica s klobaso). Vremenska napoved za ta konec tedna je ugodna, a kot pravi Dora Ravnik, bo pohod v vsakem vremenu. “Tudi v snegu smo že šli na vrh.”


Najbolj brano