Kljub soncu je asfalt mrzel

Kako nevarne so za motoriste lahko jesenske razmere, je minulo soboto na najbolj krut način izkusila skupina motoristov s Celjskega, ki je pri Postojni za vedno izgubila prijatelja. Na Agenciji za varnost prometa opozarjajo, da je lahko jesensko sonce zelo varljivo; zrak je topel, asfalt pa že mrzel, moker in poln odpadlega listja.

Motoriste svarijo pred jesenskimi  slabšimi razmerami  na cestah. Foto: Leo Caharija
Motoriste svarijo pred jesenskimi slabšimi razmerami na cestah. Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > Toplo in sončno vreme je namreč podaljšalo letošnjo motoristično sezono, zato agencija za varnost prometa poziva vse motoriste, naj bodo v jesenskih mesecih še posebej previdni. Motoristi namreč svoje jeklene konjičke čez zimo običajno pospravijo, zato je povsem razumljivo, da jih želi čim več izkoristiti zadnje sončne dni.

Za vožnjo na motorjih so taki dnevi seveda prijetni, vendar pa konec septembra, oktobra in še dlje proti zimi na motoriste prežijo nevarnosti, ki jih v poletnih mesecih na cestah ni. Zaradi nizkih temperatur je asfalt v teh mesecih bistveno hladnejši kot poleti, zaradi česar je tudi oprijem gum slabši. Ceste so posebno zjutraj in zvečer zaradi večje vlažnosti tudi bolj mokre, pod drevesi pa nanje že pada listje. Zaradi vsega tega se oprijem gum še dodatno zmanjša, kar podaljšuje zavorno razdaljo.

Požvižgajo se na pozive

Kot da bi se požvižgali na nenehne pozive za odgovornejše obnašanje v prometu, sta v torek zvečer in včeraj zjutraj trčila dva motorista. Prvi je bil 15-letnik, ki se v Pradah z mopedom ni ustavil pred križiščem, izsilil je prednost 53-letni voznici in trčil v njen avto. Zaradi suma, da je bil moped pred tem ukraden, so ga policisti zasegli. Drugi pa je bil neznani voznik motorja, ki je na Fornačah pred Piranom zapeljal s ceste in trčil v ograjo. 40-letni domačin je z motorja padel in si zlomil nogo, drugi pa je zahajal motor in zbežal s kraja. Motor so kasneje našli v Piranu. 40-letnik ni mogel opraviti alkotesta, zato so ga odpeljali na strokovni pregled. Pobeglega motorista so policisti včeraj še iskali.

Na agenciji motoriste opozarjajo, da so dnevi vsak dan krajši, da je vidljivost vseh udeležencev v prometu zato slabša, poleg tega pa bomo ta konec tedna uro premaknili na zimski čas, kar pomeni, da bo še prej temno. Motoristi so na cesti bistveno ožji od avtomobilov, zato jih drugi vozniki hitreje spregledajo ali jim odvzamejo prednost. Zato je več kot nujno, da motoristi nosijo oblačila ali čelade živih, odsevnih barv in da imajo vedno prižgane luči.

V skupinah se motoristi sicer počutijo varnejše, kot če so na cesti sami, vendar ima tudi vožnja v skupini svoje pasti. Zato je najbolj primerno, da na čelu skupine vozi izkušen in preudaren voznik, takoj za njim pa najmanj izkušen. Hitrost in način vožnje tako prilagodijo njemu.

Kako malo je potrebno, da se zadnja jesenska vožnja sprevrže v tragedijo, je minulo soboto pokazala nesreča pri Postojni. V zadnjih dneh je na slovenskih cestah umrlo več motoristov. Agencija zato vse motoriste in druge voznike opozarja, da cesta ni prostor za tekmovanje, temveč sodelovanje. Motoriste poziva, naj se na ceste podajajo strpno in previdno, naj ne precenjujejo svojih sposobnosti, ne podcenjujejo razmer in naj vozijo umirjeno. Da bodo lahko uživali med vožnjo, na cilju in doma. Za ta namen so na spletni strani agencije za motoriste pripravili tudi preventivni film.


Najbolj brano