Giro 2020: Sagan gotovo, morda tudi Pogačar

Uvodne tri etape na Madžarskem, tri vožnje na čas in sedem ciljnih vzponov bodo zaznamovali 103. kolesarsko dirko po Italiji, ki se bo začela 9. maja 2020 v Budimpešti, končala pa 31. maja v Milanu.

Tadej Pogačar in Primož Roglič Foto: STA
Tadej Pogačar in Primož Roglič Foto: STA

ITALIJA > “Rad bi videl Tadeja Pogačarja na Giru. Verjamem, da bi mu ustrezal,” je na današnji predstavitvi dirke po Italiji povedal Giuseppe Saronni, ki je še vedno eden od strategov ekipe UAE, za katero vrti pedala tudi Jan Polanc. Slednji je na letošnjem Giru dva dni nosil rožnato majico, dobil pa je tudi že dve etapi, drugo leta 2017 z zaključkom na Etni. Cesta na pobočju znamenitega ognjenika bo prvi letošnji ciljni vzpon Gira, Na sporedu bo 13. maja, ko bodo kolesarji drugi dan na Siciliji, kar bo bržkone zamikalo domačina Vincenza Nibalija, da se bo po letošnjem drugem mestu spet odločil za nastop na Giru

Na skrajni jug Italije se bo kolesarska karavana preselila po treh uvodnih etapah na Madžarskem. Bržkone se je prav zato za svoj prvi nastop na Giro odločil eden najbolj markantnih ter s tremi zaporednimi naslovi svetovnega prvaka in kopico drugih odmevnih zmag najuspešnejših kolesarjev, moderne dobe, Peter Sagan. Slovak, ki je bil ob zmagovalcu zadnjega Gira, Ekvadorcu Richardu Carapazu, eden od osrednjih kolesarskih gostov današnje predstavitve Gira bo na Madžarskem gotovo užival ogromno podporo svojih rojakov, ki se bodo podali v soseščino. Še posebej v drugi in tretji etapi bi lahko na panonski ravnici, kjer bodo na svoj račun prišli sprinterji, Sagan krojil razplet.

Do rožnate majice bo sicer težko prišel, saj bo uvodni dan Gira v Budimpešti na sporedu 10 kilometrov dolg kronometer. Dirka bi lahko s tremi posamičnimi vožnjami na čas ustrezala tretjemu z Gira 2019 Primožu Rogliču, a tudi njegovemu novemu moštvenemu kolegu pri Jumbu Vismu, Tomu Dumoulinu. Nizozemec je slavil na Giru 2017 prav v sklepnem kronometru, ki ga bo tako kot pred dvema letoma, 31. maja gostil Milano. V isti izvedbi se je karavana Gira povzpela tudi na Piancavallo. Prav etapa v znanem zimsko športnem središču bo sklenila drugi teden Gira 2020. Dan prej, v soboto 23. maja, bo na sporedu 33 kilometrov dolg in zahteven posamični kronometer.

Po zadnjem dnevu premora bodo kolesarji 26. maja odprli odločilni teden Gira v Furlaniji Julijski krajini. Hribovita etapa s startom v Vidmu in zahtevnim zaključkom v San Danieleju se bo najbolj približala Primorski oziroma Sloveniji. Dan kasneje bodo kolesarji morali prevoziti 5.000 višinskih metrov, cilj pa bo v Madonni di Campiglio. Na vrh Gira, 2758 visoki Stelvio, se bodo kolesarji povzpeli 28. maja, cilj etape pa bo prvič pri jezerih Cancano. Dan kasneje bodo svojo zadnjo priložnost iskali sprinterji., Zadnja gorska etapa bo na sporedu predzadnji dan Gira. Kolesarji bodo prečkali prelaz Agnello (2748 metrov) in se v Franciji podali tudi čez prelaz Izoard. Cilj etape bo v Sestrieru.


Najbolj brano