Cerkvici nova streha, ob poti pa ograja

Cerkev Svetega duha na Javorci je dobila novo streho, urejajo še dostopno pot, ob kateri bodo postavili leseno ograjo, kakršna je bila nekoč. Dela potekajo z okviru projekta Walk of Peace, z denarjem EU bodo obnavljali tudi tolminsko Nemško kostnico.

Ob dostopni poti postavljajo  ograjo, kakršna je nekoč tam bila. Foto: Občina Tolmin
Ob dostopni poti postavljajo ograjo, kakršna je nekoč tam bila. Foto: Občina Tolmin

POLOG > Pri naložbi so moči združili Posoški razvojni center kot vodilni partner projekta Pot miru od Alp do Jadrana - Walk of Peace in Občina Tolmin. Konservatorski nadzor opravlja novogoriška območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki je predhodno izdala kulturno varstveno soglasje.

Cerkev je odprta še do konca oktobra

Cerkev Svetega duha, ki so jo v spomin na padle soborce leta 1916 v Pologu zgradili vojaki avstro-ogrske armade, je kljub posegom do konca oktobra odprta po jesenskem urniku ob sobotah, nedeljah in praznikih, 3. novembra jo bodo prek zime zaprli. Sprejemali bodo le napovedane skupine. Letošnjih obiskovalcev je bilo približno 7000.

“Lani jih je bilo približno 8500, kar je bila posledica predlanske pridobitve znaka evropske dediščine. Ker je dostop v dolino Polog do Javorce po ozki in prepadni cesti zahteven, prek poletja je sicer organiziran tudi javni prevoz, množice gostov ne moremo pričakovati. Opažamo večje število tujcev, Slovencev je bilo letos nekoliko manj,“ pojasnjuje Mateja Leban iz zavoda Dolina Soče, ki s cerkvijo upravlja.

Zgled ohranjanja dediščine

Walk of Peace s celotnim imenom Trajnostni razvoj dediščine med Alpami in Jadranom je sicer eden od strateških projektov v okviru programa sodelovanja Interreg Italija Slovenija v obdobju od 2014 do 2020. Je zgled, kako naj bi dediščino ohranjali na kraju samem in razvijali kulturni turizem.

“Ohranjanje dediščine je izjemnega zgodovinskega pomena v čezmejnem prostoru, v Evropi ter v svetu, obenem pa predstavlja potencial za razvoj kulturnega turizma,” so partnerji napovedali ob pridobitvi denarja EU. “Nadgrajujemo vse dosedanje čezmejne projekte in pobude. Pot miru od Alp do Jadrana bo postala daljinska pohodniška pot. Vključujemo še druge kraje izven območja soške fronte, kot so Pivka, Ragogna, Benetke ... Dokončali bomo bazo padlih vojakov iz območja soške fronte, izvedli nekaj naložb v dediščino, muzeje in info centre, pripravili razstave, organizirali dogodke, izobraževanja za različne ciljne skupine,” našteva Maša Klavora iz Fundacije Poti miru v Posočju.

V prihodnjem letu bodo na območju občine Tolmin v okviru tega projekta uredili Nemško kostnico pri sotočju Soče in Tolminke.


Najbolj brano