“Zmajček” Viktor ima novo nogico

Kaj se dogaja z “zmajčki”, ki so se pred tremi leti pred očmi svetovne javnosti izlegli v Postojski jami? Vse je v najlepšem redu, sporočajo iz Postojske jame, kjer so posebej za 21 mladičev človeške ribice razvili podzemni laboratorij, kmalu pa jih bodo - pod strogimi pogoji - postavili tudi na ogled obiskovalcem.

 Pri mladičku, ki so ga poimenovali Viktor, je poškodaovana zadnja 
desna nogica preprosto odpadla, na njenem mestu pa je zrasla 
nova. Foto: Postojnska jama
Pri mladičku, ki so ga poimenovali Viktor, je poškodaovana zadnja desna nogica preprosto odpadla, na njenem mestu pa je zrasla nova. Foto: Postojnska jama

POSTOJNA > Razvoj 21 “zmajčkov” (ena od 22 ličink je takoj po izleganju poginila) so skrbno usmerljali in spremljali v podzemnem laboratoriju.

Viktorjeva nova nogica

“Dogajanje v akvarjih je bilo v zadnjih dveh letih zelo razburljivo, saj so mladički z odraščanjem začeli meriti moči. Po lanskem spopadu dveh juvenilov je eden utrpel grde poškodbe zadnje okončine. Poškodovanca smo takoj ločili, ga oskrbeli in spremljali 24 ur na dan. Pazili smo, da se rana ne bi okužila s plesnijo, kar bi ogrozilo njegovo življenje. Ko so strokovnjaki že razmišljali, da bo potrebna amputacija, se je zgodilo nepričakovano. Poškodovani del nogice je enostavno odpadel,” zanimiva opažanja opisujejo v Postojnski jami.

Mladiček Viktor, potem ko mu je odpadla poškodovana desna nogica.

“Zmajčku”, ki so ga poimenovali Viktor, je v letu in pol zrasla nova noga. Vse faze so skrbno beležili in fotografirali. “Čeprav je iz starejše literature poznano, da lahko človeška ribica regenerira okončine in tudi plavutno gubo repa, je kontinuirano spremljanje in fotografiranje regeneracije okončine juvenila omogočilo, da smo opisali morfologijo in časovni potek regeneracije, kar do sedaj še ni bilo narejeno. Gre torej za enega prvih kronoloških opisov tega izjemnega procesa pri tej skrivnostni prebivalki podzemnih voda Dinarskega krasa,” je povedala dr. Lilijana Bizjak Mali iz Biotehniške fakultete.

Njen kolega, ameriški biolog dr. Stanley Sessions, je postopek regeneracije slikovito opisal kot “čarovnijo, ki je ljudje ne zmoremo”. To čarovnijo pa v veliki meri ustvarjajo matične celice. “Človeške ribice lahko zelo preprosto aktivirajo svoje matične celice, dognanja, povezana s tem, pa so lahko zelo pomembna za medicino,” je še povedal.

“Zanimivo je, da se Viktor sploh ni trudil zaceliti poškodovane noge, ampak se je je preprosto znebil,” pa je v šali dodal jamski biolog Primož Gnezda. Po letu in pol je nova Viktorjeva desna nogica popolnoma enakovredna levi.

Selijo jih v večje akvarije

Mladički, ki so ob izleganju merili le 1,7 centimetra, zdaj merijo že skoraj 12 centimetrov, zato jih postopoma selijo v večje akvarije.

Biolog Primož Gnezda v podzemnem laboratoriju Postojnske jame

“Želimo si, da bi nekatere izmed njih kmalu lahko predstavili tudi širši javnosti in bi lahko vsak obiskal te neverjetne živali ter slišal posebne zgodbe iz našega edinstvenega podzemnega laboratorija,” pravi Katja Dolenc Batagelj, ki od začetka vodi ekipo laboratorija, ki jo poleg nje sestavljajo še dva “hišna” biologa, Primož Gnezda in Katarina Kanduč, ter dva zunanja, dr. Stanley Sessions in dr. Lilijana Bizjak Mali, ki je Viktorjevo zgodbo septembra predstavila svetovni znanstveni javnosti na 20. evropskem herpetološkem kongresu v Milanu.

Mladički proteusov merijo že skoraj 12 centimetrov.

V Postojnski jami so ponosni, da njihov laboratorij “po mnenju znanstvenikov postavlja nove mejnike pri vzpostavljanju optimalnih umetnih pogojev za uspešno gojenje proteusov, kar lahko v prihodnosti pomembno prispeva k ohranjanju te izjemne živalske vrste”.


Najbolj brano