Prebujanje lepote z melodijo in s tonalnostjo

Enej Ljubič Šinigoj je prepričan, da lahko s svojimi skladbami, v katerih je melodija na prvem mestu, v ljudeh prebuja lepoto. Doslej jih je napisal več kot 100, veliko jih je nedokončanih, 15 jih je doživelo tudi izvedbe. Med njimi je tudi osem skladb, ki so jih učenci in učitelji Glasbene šole Nova Gorica posneli in izdali na zgoščenki z naslovom Semena življenja / Seeds of Life.

Enej Ljubič Šinigoj že ustvarja  skladbe za dve novi zgoščenki.  Foto: Jana Rajh Plohl
Enej Ljubič Šinigoj že ustvarja skladbe za dve novi zgoščenki.  Foto: Jana Rajh Plohl

18-letni novogoriški glasbenik Enej Ljubič Šinigoj prekipevajočo ustvarjalno energijo preizkuša kot skladatelj, multiinštrumentalist in pisatelj. Z glasbo se resno ukvarja od devetega leta, ko ga je prevzela Mozartova Čarobna piščal. Dotlej se je učil flavto pri profesorici Doris Kodelja, nato pa je začel še s poukom klavirja pri profesorici Ingrid Silič. V tem obdobju je vso pozornost namenjal komponiranju. Ko je imel 15 let, je vpisal še solopetje v razredu Vladimirja Čadeža. “Operno petje občudujem že več kot polovico življenja. To je tudi smer, s katero želim nadaljevati na akademiji, seveda po končani maturi na Gimnaziji Nova Gorica. Na začetku sem želel postati operni skladatelj, a sem zaradi močne ljubezni do stila bel canto, katerega tradicija se je končala z Rossinijevo smrtjo v drugi polovici 19. stoletja, naletel na močno neodobravanje. Zato sem to bolj ali manj opustil in se posvetil petju. A glasbo ustvarjam naprej in jo tudi vedno bom, le v drugačnem stilu,” pripoveduje Enej, ki se je zadnji dve leti prepustil skoraj izključno pisanju in raziskovanju proze. Prisega na magični realizem in svoja besedila tudi pridno objavlja. Zanimajo ga tudi tuji jeziki, trenutno najbolj japonščina.

Na pobudo ravnatelja Glasbene šole Nova Gorica Sandija Vrabca je pripravil izbor skladb za različne zasedbe ter jih povezal pod naslov Semena življenja: “Besedna zveza izhaja iz moje ideje, ali bolje nekakšne misije, da bi v klasični glasbi spet prebudil idejo melodije kot glavnega elementa glasbe oziroma neke tonalnosti. Z naslovom sem hotel prikazati rojstvo te zamisli na prvi zgoščenki v svoji diskografiji, pa tudi novo smer, ki je sam še nisem slišal.”

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. Gost tokratne istoimenske rubrike v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bo 18-letni Enej Ljubič Šinigoj. Mlad novogoriški glasbenik bo predstavil osem skladb, ki jih je napisal za svojo prvo zgoščeno Semena življenja / Seeds of Life.

Minimalizem, impresionizem, značilna zvočnost (tintinnabulum) Arva Pärta in narava navdihujejo mladega ustvarjalca pri oblikovanju želenega samosvojega prepleta daljne tradicije, ki zveni kot otrok današnjega časa. Vse to odseva tudi v skladbah in naslovih (ki so najprej angleški, šele kasneje prevedeni v slovenščino) na albumu: Svoboda pride s plimo, Jadranje poletnih morij, Rusalka, V samoti, kjer smo najmanj sami, Pesem vetra / Srce vetra, Zasneženi hribi, Fantazija peščene ure in Zgodbe iz škatlice. Ta cvetober mladostnih glasbenih izpovedi je napisal brez formalnega mentorstva, saj si vzornike in pedagoge išče na različnih koncih sveta.

Kot velik zagovornik melodije in glasbe, ki je ušesom prijetna, že ustvarja skladbe za dve novi zgoščenki, ki naj bi izšli v prihodnjih dveh letih: “Čeprav bosta albuma žanrsko zelo različna, ostaja na prvem mestu melodija. Danes, ko so naša življenja hitra, hektična in niti ne več osebna, nam, na primer, ekspresionistična umetnost ne pomaga veliko, saj nismo sposobni izraziti in izoblikovati niti lastnih čustev, kaj šele tujih. Zato se zatečemo k lepoti, melodiji, ki nam kot kontrast sedanjosti lahko ponudi oddih od nje. Prav zato sta melodija in red tudi v novi glasbi pomembna, ker sta nam bergli, na katerih se, izgubljeni v življenjskem toku, lahko opremo.”


Najbolj brano