ZZP: “Nočemo pokrajin samo na papirju”

Ne to, koliko bo pokrajin in kje bodo, bistveno vprašanje je, katere in koliko nalog bo nanje prenesla država in koliko denarja bodo za to imele na razpolago, so včeraj poudarili v Zvezi za Primorsko (ZZP). Predlagajo, da bi zakon določil le minimalne kriterije za pokrajine, ustanavljale pa bi jih občine. Predlagajo tudi ustanovitev ene ali več testnih pokrajin.

Pavel Gregorčič, predsednik Zoran Škrlj in Peter Velikonja so 
včeraj predstavili pogled ZZP na oblikovanje pokrajin.  Foto: Mitja Marussig
Pavel Gregorčič, predsednik Zoran Škrlj in Peter Velikonja so včeraj predstavili pogled ZZP na oblikovanje pokrajin.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Kot pravijo v Zvezi za Primorsko, pozdravljajo vsako pobudo, ki gre v smeri decentralizacije Slovenije. Ideje o pokrajinah, ki sedaj prihajajo v javnost, pa spodbujajo k temu, da se znova prepiramo o geografskih mejah, številu in sedežih pokrajin, kar pa ni bistveno, poudarjajo.

“Bistveno vprašanje je, koliko denarja bo država namenila pokrajinam in lokalnim skupnostim ter koliko in katere naloge bo država prenesla nanje,” je poudaril podpredsednik programskega sveta ZZP Peter Velikonja. Smisel ustanavljanja pokrajin je namreč samoupravljanje z več finančnimi sredstvi in hitrejše izvajanje aktivnosti, ki je zaradi sedanje centralizacije počasno in neučinkovito. “Bojimo se, da tudi v modelu delitve na pokrajine, o katerim se zdaj govori, ne bo manj centralizacije. To je ključni problem,” je prepričan Velikonja, ki je kot pozitiven zgled decentralizacije dal švicarski model, kot negativnega pa hrvaškega in češkega. “Smo proti takim pokrajinam, ki so ustanovljene le na papirju in pomenijo le dodatno birokracijo.”

Prav zato se v ZZP, ki so v preteklosti zagovarjali enotno primorsko pokrajino, nočejo opredeljevati, na koliko pokrajin naj bo razdeljena Slovenija. “Predlog, po katerem država določa razmejitev pokrajin, njihova imena in sedež, povzročajo samo spore,” je prepričan. V ZZP zagovarjajo, da mora odločitev priti od spodaj. Zato predlagajo, da bi zakon določil le minimalne pogoje za ustanovitev pokrajine, denimo najmanjše število prebivalcev ali občin, ki bi vanje spadale. “Pokrajine ne bi bile obvezne, ampak bi se občine same odločile, katere se bodo povezale. Zakon pa mora opredeliti, katere pristojnosti in koliko denarja ostane območjem, ki ustanovijo pokrajino,” je poudaril.

Druga pobuda ZZP je, da bi ustanovili eno ali več testnih regij. “Na ta način bi tri, štiri leta v praksi preverjali, kako deluje tak model, katere so prednosti, slabosti in ga po potrebi popravljali,” je še pojasnil. “Tudi skozi poskusni model bi obenem ozavestili ljudi, da bi videli, da znamo upravljati s svojim denarjem,” pa je dodal predsednik programskega sveta ZZP Pavel Gregorčič.


Najbolj brano