Likof z bučami in vrečkami za ponovmo uporabo

V harijskem društvu Alojzij Mihelčič so zopet združili moči in pripravili že 11. Bučjado. Letos je bila v znamenju likofa in recikliranja starih oblačil.

Harijske gospodinje so postregle tudi značilni “ždrouc”. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Harijske gospodinje so postregle tudi značilni “ždrouc”. Foto: Katja Kirn Vodopivec

HARIJE > Kot je povedala Alenka Penko, se v društvu trudijo, da prireditvi vsako leto dajo neko vsebino. “Ker so letos aktualne plastične nakupovalne vrečke, saj je evropski parlament prepovedal njihovo uporabo, smo v Harijah odprli zbirni center za stara oblačila, ki jih bomo predelovali v okolju prijazne reciklirane vrečke,” je Penkova opisala vsebino komične igre, s katero so popestrili prireditev.

Čeprav letos v Brkinih letina bučam ni bila tako naklonjena kot lani, so jih pridelali dovolj, da so z njimi okrasili dvorišča hiš, ostalo pa jih je tudi za pripravo “ždruoca”, tradicionalne brkinske jedi iz zmečkanega krompirja in buč, s katerim so pogostili obiskovalce. Ta je bila včasih, ko je primanjkovalo mesa, pogosto na družinskem jedilniku, saj so buče poznane po veliki hranilni vrednosti. Poleg “ždruoca” pa so gospodinje pripravile tudi druge jedi in peciva iz buč.


Najbolj brano