Giro se bo tokrat približal Primorski

Pred sklepno dirko svetovne serije na Kitajskem je bilo le še malo neznank. Večina prvokategornikov se je po dolgi sezoni medtem že odpravila na počitnice. Prvega v skupnem seštevku mednarodne kolesarske zveze Primoža Rogliča pa čaka v nedeljo še ekshibicijska dirka na Japonskem.

Primož Roglič Foto: STA
Primož Roglič Foto: STA

NOVA GORICA > Slovenski as bo nepredviden podaljšek sezone na Daljnem vzhodu izkoristil predvsem za ogled terena, na katerem se bodo prihodnje leto delila olimpijska odličja. Sicer pa bodo kolesarsko leto 2019 uradno zapečatili z zlatim kolesom. Informacije, da bodo priznanje, ki je od leta 1992 pod okriljem francoske revije Velo Magazine, podelili ob predstavitvi Toura pretekli teden, so se izkazale za napačne. Svečana razglasitev kolesarja, ki je najbolj zaznamoval leto 2019, sledi novembra. Če bi upoštevali zgolj dirke svetovne serije in lestvico mednarodne kolesarske zveze, potem dvoma o dobitniku nagrade ne bi smelo biti. Primož Roglič je slavil na Vuelti in osvojil tretje mesto v skupnem seštevku Gira, ob tem pa je bil najboljši še na treh enotedenskih dirkah.

Tihi favorit za zlato kolo naj bi bil vendarle Egan Bernal. Kolumbijec se je pri 22. letih vpisal na seznam zmagovalcev Toura, ki je dirka vseh dirk in za povrh še francoska, kar bi lahko bilo jeziček na tehtnici. Sicer pa je Bernal slavil še na eni od tradicionalnih enotedenskih klasik, dirki po Švici, ki je tudi svojevrstna generalka za Tour. Simon Špilak jo je dobil dvakrat, v letih 2015 in 2017. Za 33-letnega Prekmurca, ki je kolo postavil v kot prav po zaključku dirke po kitajski provinci Guangxi, so bile (pozno)spomladanske preizkušnje pravi vrhunec sezone. Ker se je medijskim žarometom izogibal, so njegovi uspehi v Švici - enkrat je dobil tudi skupni seštevek dirke po Romandiji - ostali kar nekoliko v senci.

3

etape na začetku Gira 2020 bo gostila Madžarska

Tudi zato, ker je Špilak na velikih tritedenskih preizkušnjah hitro pristal v stranskih vlogah. Vročine, ki je pogost spremljevalec zahtevnih etap Toura Vuelte in tudi Gira ni prenašal, kot riba v vodi pa se je znašel v dežju in mrazu. Podobne vremenske preference ima tudi Tadej Pogačar, ki pa je letos dokazal. da lahko kroji vrh na enotedenskih kot tudi na tritedenskih preizkušnjah.

Seveda se po rezultatskem izbruhu na Vuelti tako kot pri Rogliču vrstijo ugibanja, katera bo druga Pogačarjeva tritedenska dirka v karieri. Trasa Toura je znana, danes bodo razkrili še podrobnosti dirke po Italiji, ki se bo začela 9. maja na Madžarskem. Tako kot letos naj bi postregla s tremi posamičnimi vožnjami na čas, tudi uvodno 9. maja v Budimpešti in zaključno 31. maja v Milanu. Vmes bo kolesarje čakalo tudi precej vzponov. Prvi pride na vrsto po transferju z Madžarske na Sicilijo, kjer se bodo povzpeli na Etno, ki jo je pred dvema letoma v zmagovalnem slogu osvojil Jan Polanc.

Vuelta na Nizozemskem

Kot zadnji bodo traso razkrili prireditelji 75. dirke po Španiji, in sicer 18. decembra. Znano je že, da bo Vuelta 2020 imela svoj uvod zunaj Španije. Tako kot leta 2009 se bo začela na Nizozemskem, kjer bodo na sporedu tri etape. Prva bo moštveni kronometer v Utrechtu.

Od blizu bodo karavano Gira, kjer naj bi prvič zavrtel pedala Slovak Peter Sagan, letos lahko pospremili tudi primorski ljubitelji kolesarstva. Cilj 15. etape, 24. maja, bo po ciljnem vzponu v znanem zimsko športnem središču Furlanije-Julijske krajine Piancavallu. Po dnevu počitka pa bo rožnata dirka začela hribovito 16. etapo v Vidmu. Sprva je bil v igri celo zaključek pod Matajurjem, po zadnjih novicah pa naj bi bil cilj predviden v bližnjem San Danieleju.


Najbolj brano