Tudi Lesar in Bowrain pijeta modro

Center za komunikacijo, sluh in govor Portorož je prvo leto delovanja knjigarne in kavarne Modra kava v Piranu, socialnega projekta, ki zaposluje osebe s posebnimi potrebami, obeležil z dobrodelnim koncertom. Četudi niso zbrali pričakovanega milijona evrov, kot se je pošalil ravnatelj centra Marko Strle, so obiskovalci v gledališču Tartini uživali v glasbi pianista Bowraina in vse bolj tudi onkraj Istre prepoznanega Jureta Lesarja.

Juretu Lesarju in njegovim glasbenikom so se na odru pri pesmi Žeja pridružile tudi strokovne delavke Centra za komunikacijo, 
sluh in govor Portorož.  Foto: Alenka Penjak
Juretu Lesarju in njegovim glasbenikom so se na odru pri pesmi Žeja pridružile tudi strokovne delavke Centra za komunikacijo, sluh in govor Portorož.  Foto: Alenka Penjak

PIRAN > Kavo je Marko Strle pil lani, ko je kot ravnatelj Centra za komunikacijo, sluh in govor Portorož odprl knjigarno in kavarno Modra kava v Piranu, kot tudi minuli petek, ko je priredil dobrodelni koncert. Knjigarna in kavarna, ki je kot misel rasla štiri leta in zrasla v projekt socialnega podjetništva v Istri, želi nove bilke pognati tudi onkraj piranskega obzidja, pri čemer pa je ovira tudi denar.

Da so s prodajo vstopnic zbrali skoraj milijon evrov, je bila seveda samo šala, a četudi je seštevek pokazal za nekaj ničel manj denarja, so bili zbranega iskreno veseli. Med stenami Gledališča Tartini so najprej zazveneli zvoki skladatelja, pianista in producenta Tineta Grgureviča - Bowraina ter godalnega kvarteta, ki so ga sestavljali Oskar Longyka, Ema Kobal, Vita Kobal in Žiga Golob in so ga priložnostno poimenovali Bowstrings.

Bowrain je v Tartinijevo gledališče pripeljal ne le svojo subtilno džezovsko-ambientalno avtorsko glasbo, temveč predstavil ne prav pogosto viden način uporabe svojega inštrumenta v kombinaciji z napravo loop station, ki posname in ponavlja zvočne vzorce. Kar je posebej prodorno zvenelo v kombinaciji, v katero je vpletel še violinista Oskarja Longyko in čemur je, mimogrede, prisluhnil še oče Jure Longyka, priznani slovenski radijski voditelj in glasbeni urednik.

Bolj sladkega večera pa si Modra kava ne bi mogla želeti, saj se ji je na odru razdajal domačin, odlični Jure Lesar z glasbenimi tovariši, ki s svojim dolgoletnim ustvarjanjem že dolgo navdušuje zaposlene v Centru za komunikacijo, sluh in govor Portorož. Lani je Lesar izdal samostojni prvenec Zemljin sin, številne skladbe so postale uspešnica, komad Drugačen pa je domala ponarodel. Medtem ko so vzdušje soustvarjali klaviaturist in producent Denis Horvat, bobnar David Morgan, kitarist Zoran Čalić, basist Luka Mrdakovič in kitarist Jan Fanedl, so se Lesarju pri pesmi Žeja na odru pridružile še strokovne delavke Centra za komunikacijo, sluh in govor ter simpatično zaokrožile dobrodelni večer.


Najbolj brano