Meje za nasilje

Na eni od istrskih osnovnih šol imajo težave z nasilnim desetletnikom, pred dvema letoma so jih imeli na neki drugi šoli z nasilnim šestletnikom. Nasilno vedenje, ki je priučeno in do katerega smo na splošno preveč tolerantni, se zajeda v vse pore sodobne družbe in osnovne šole postajajo z nakopičenimi težavami na področju izobraževanja, vzgoje in sociale pravi ekonom lonec.

Kajti na eni šoli se ubadajo z desetletnikom, ki prehitro stegne pesti, včasih tudi brez razloga, na drugi z enajstletnikom, ki učiteljico sredi pouka mirne duše vpraša, kaj bi mu odgovorila, če bi jo vprašal, ali bi seksala z njim. Zdi se, da meja ni več in je vse dopustno in sprejemljivo, odkar drznost prehiteva zdravo kmečko pamet. Kako bi sicer pojasnili, da nekateri starši od učiteljev zahtevajo, da njihovemu otroku med poukom dovolijo tekati po učilnici (in motiti sošolce) ali pa med sledenjem, prepisovanjem in reševanjem uporabljati pametni telefon?

Kako opazovalce prepričati, da nasilja ne gre snemati? In kako objestnežem predočiti, da je hec samo tisto, kar je vsem smešno?

Za veliko težav se namreč izkaže, da jih porodijo pametni telefoni v rokah pregovorno nespametnih najstnikov. “Ko so mlajši, so telefoni njihove elektronske varuške, kmalu postanejo novodobna droga, ki povzroča nekemično odvisnost,” svari stroka. Zgovorne so tudi izkušnje ene od ravnateljic. “Med poukom smo imeli po 400 odvzemov telefonov na leto, dokler jih za vhodnimi vrati šole nismo prepovedali in od takrat se učenci med odmori spet igrajo, lovijo, skrivajo, berejo, igrajo šah.” Še nedavno so se tudi fotografirali in snemali, se zafrkavali in nadaljevali z žaljenjem po viberju. Spletno nasilje je v sodobni devetletki še bolj prisotno od klasične različice, tudi izsiljevanje, seksting (pošiljanje ali izmenjava fotografij, posnetkov oziroma besedil o goloti), grooming (dvorjenje in pridobivanje zaupanja mladostnikov za spolne namene), za lažnimi profili na otroke in najstnike pa pogosto prežijo pedofili.

Kako torej otroke opolnomočiti, da bodo prepoznali nasilje in se mu zoperstavili? Kako opazovalce nasilnih dejanj prepričati, da jih ne gre snemati, ampak nemudoma steči po pomoč? Kako objestnežem predočiti, da je hec samo tisto, kar je vsem smešno, in da takrat nihče ne sme biti prizadet? In ne nazadnje, kako opolnomočiti starše, da bodo otroke v konfliktnih okoliščinah priučili mirnih odzivov?


Preberite še


Najbolj brano