Koprčanke bodo za goriška dekleta trd oreh

Današnji tretji krog prve ženske odbojkarske lige že prinaša prvi primorski derbi. V novogoriški mestni dvorani se bosta ob 19. uri pomerila domači Gen-I Volley in Luka Koper. Tradicija in aktualni rezultati govorijo v prid domačink, a so letos tudi Koprčanke pokazale nekaj dobrih trenutkov.

V prejšnji sezoni je bil novogoriški zid za Koprčanke previsok. Foto: Zdravko Primožič/FPA
V prejšnji sezoni je bil novogoriški zid za Koprčanke previsok. Foto: Zdravko Primožič/FPA

NOVA GORICA > V severno-južnoprimorskih lanskih derbijih je veliko premoč beležil novogoriški Gen-I Volley. Sezono je v lovu na državni naslov končal s porazom v finalu državnega prvenstva (DP), nastop v Evropi pa v četrtfinalu evropskega pokala challenge. Danes se začenja nova zgodba o derbijih med Novogoričankami in Luko Koper.

Novogoriška ekipa je pomlajena in skoraj v celoti nova, saj je prišlo osem odbojkaric, dirigentsko palico pa novemu orkestru vihti trener iz zlatih časov kluba pred desetletjem, Tilen Kozamernik. Za pravo oceno moči ekipe je še prezgodaj. Prvi ogledi iger in rezultati kažejo, da kakovostna razlika med Novogoričankami in Koprčankami ni tako velika kot v minuli sezoni. Današnje gostiteljice so uvodoma pričakovano odpravile že lani povprečni Formis, izgubile pa so s Kamničankami, ki so bile v lanskem prvenstvu za mesto slabše od Primork. Uvodoma so bile nosilke igre nove tujke - podajalka Milica Jovanović, sprejemalka Anna Maria Spanou in napadalka Sara Kovac - ki se bodo z vzdušjem derbija šele spoznale.

Novogoriška ekipa je pomlajena in skoraj v celoti nova

V koprskem moštvu, ki je lansko sezono končalo v četrtfinalu DP, je bilo sprememb precej manj. Preverjeni trener Dragan Grmača vodi v glavnem od lani znano zasedbo, ki je sicer zaradi odhoda Iman Isanović nekoliko šibkejša v napadu, vendar sta uvodni tekmi pokazali, da zna biti tudi letošnja Luka Koper učinkovita. Steber je dolgoletna nekdanja reprezentantka Marina Cvetanovič, iz Nove Gorice se je vrnila izkušena Dajana Lucas. Današnje gostje so v prvem krogu odigrale dva odlična niza proti polfinalistu minulega prvenstva, ekipi SIP (Štajerke so se po petih nizih izvlekle), dobile pa so tudi prvi niz proti državnim prvakinjam iz Maribora.

Proti donedavnim novogoriškim soigralkam se bo danes potila Koprčanka Dajana Lucas, ki pred tekmo razmišlja takole: “Ker se je v Novi Gorici večina igralk zamenjala, me prihod v dvorano, kjer sem lani preživela večino časa, ne bo bremenil. Pripravljamo se zbrano in naše možnosti iščemo v dobrem servisu in uspešnem prvem napadu po morebitnem pomanjkljivem sprejemu sicer višjih tekmic. V dobrih obdobjih naše igre na prvih dveh tekmah se je že pokazalo, da smo, kadar nam ta elementa stečeta, lahko nevarne vsakomur.”

V koprskem moštvu je bilo sprememb precej manj

Tehnični direktor novogoriškega kluba Miha Mačus pričakuje precej težko tekmo: “Sestavili smo sicer številno in perspektivno ekipo, vendar nam manjka uigranosti. Dodatno je pot do nje zapletla še poškodba kolena Pie Blažič, ki se je svojega mesta na sprejemu ravno navadila. Spet bo potrebno poiskati nove taktične različice. Za to vrzel imamo več rešitev, a nobena ni prav preverjena. Upam, da bomo število napak spravili na takšno raven, da bomo uspešni, pravo podobo pa bi ta ekipa morala pokazati čez dober mesec.”

Pričakovati je, da bo prva zamenjava za Blažičevo mladinska reprezentantka Neli Goršek, trener Kozamernik pa ima na voljo še manj preverjeno, a atletsko zelo dobro Fatoumatto Sillah.


Najbolj brano