Zdaj pa še javni protest študentov

Ponovljene volitve v študentski zbor Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) bi se morale začeti danes, a je skupina študentov, ki je v petek vdrla na volišče in uničila del volilnega materiala, napovedala protest. Zahtevajo razveljavitev celotnega volilnega procesa.

V petek so sedež ŠOUP na Čevljarski ulici v Kopru poleg 
študentskih volilcev po incidentu z vdorom na volišče zasedli tudi 
policisti.  Foto: Danijel Cek
V petek so sedež ŠOUP na Čevljarski ulici v Kopru poleg študentskih volilcev po incidentu z vdorom na volišče zasedli tudi policisti.  Foto: Danijel Cek

KOPER > Vojna med študentskima strujama, ki je dosegla vrhunec s petkovim incidentom, se očitno stopnjuje. Skupina, ki aktualnemu vodstvu ŠOUP očita zlorabe in nedemokratičnost, je študentsko populacijo pozvala na današnji protestni shod.

“Ker se študenti s temi volitvami ne strinjamo, saj bodo prirejene in nedemokratične, vabimo vse študente in podpornike, da se udeležijo velikega študentskega protesta pred sedežem ŠOUP. Zborno mesto je Titov trg v Kopru,” so pobudniki zapisali v povabilo na protest, ki naj bi se začel ob 12. uri. Cilj organizatorjev protesta je razveljavitev celotnega volilnega procesa, od objave razpisa do glasovanja, in ponovitev volitev. Z imeni se sicer niso pojavili v javnosti, informacije pa posredujejo prek platforme Študentska lupa.

Za danes je namreč predviden začetek predčasnega glasovanja na ponovljenih volitvah. Volilna komisija je namreč v petek zvečer odločila, da se volitve v študentski zbor ponovijo 22. (predčasne) in 25. oktobra (redne). Potekale bodo na enak način kot prejšnji teden, volilni razglas je identičen, v ŠOUP pa ne napovedujejo organizacijskih sprememb. Volilna komisija ŠOUP je sicer volilno skrinjico odprla, da bi preverila stanje uničenih glasovnic, a je ni izpraznila in ni preštela oddanih glasovnic, tako da ni znano, koliko študentskih volilcev se je do prekinitve sploh udeležilo volitev. Spomnimo, da je v petek po 12. uri ena od volilk s črno barvo polila volilno skrinjico, nekaj njenih somišljenikov pa je uničilo volilni material in se prerivalo po hodnikih. Posredovati je morala tudi policija.

V Študentski lupi, ki je nastala kot odziv netransparentnosti v Študentski organizaciji Univerze na Primorskem, pojasnjujejo, da so pridobili več pravnih mnenj glede interpretacije domnevno spornega člena o podvojenih podpisnikih podpore kandidatom, ki potrjujejo pravilnost njihove interpretacije. Zaradi podpisov podpore več kandidatom je namreč volilna komisija izločila devet od prijavljenih 22 kandidatov, v Študentski lupi trdijo, da so bili vsi opozicijski kandidati. Sicer pa je odzivnost študentov na volitve v njihovo predstavniško telo zelo nizka in praviloma ne presega desetih odstotkov volilnih upravičencev.


Najbolj brano