Zaradi silhuet manj (pre)hitrih voznikov

Po dveh mesecih “dela” v Posočju so se policijske silhuete v teh dneh preselile na nevarne odseke cest koprske policijske uprave. Do konca novembra bodo kozinski policisti silhueto prometnega policista prestavljali na lokacije, kjer opažajo, da se vozniki ne držijo predpisov glede dovoljene hitrosti. Na agenciji za varnost prometa ugotavljajo, da so silhuete pri umirjanju prometa zelo uspešne.

Silhueta policistke je minulo poletje umirjala promet tudi v 
središču Bovca. Foto: Ana Cukijati
Silhueta policistke je minulo poletje umirjala promet tudi v središču Bovca. Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA, KOPER > Agencija za varnost prometa (AVP) je v sodelovanju s policisti avgusta v Bovcu predstavila novo obliko preventivnih aktivnosti, s katerimi bi dosegli večjo prometno varnost. Silhuete policistov in policistk v naravni velikosti, ki so jih postavili ob cestah na območju bovške policijske postaje, so opozarjale voznike na nevarnosti na cestah, predvsem pa jih spodbudile, da zmanjšajo hitrost.

Silhuete delujejo kot takojšen ukrep

V Posočju so bile silhuete postavljene do oktobra, do konca novembra pa bodo opozarjale prehitre voznike na cestah koprske policijske uprave. Na AVP so med drugim ugotovili, da so policijske silhuete zmanjšale kršitve omejitev hitrosti tudi za več kot 80 odstotkov.

80

odstotkov manj kršitev omejitev hitrosti so “povzročile” policijske silhuete

To so ugotovili v začetku oktobra, ko so na dveh lokacijah izvajali meritve s stacionarnim merilnikom hitrosti. Prvi niz meritev so opravili brez uporabe, drugega pa z uporabo postavljenih silhuet policistov. Po zadnjem merjenju hitrosti so ugotovili, da je imela uporaba silhuet pozitiven preventivni učinek, saj so vozniki, ko so jo opazili, zmanjšali hitrost.

“To pomeni, da silhuete predstavljajo učinkovit ukrep za takojšnje zmanjševanje povprečnih hitrosti,” je poudarila Vesna Marinko, vršilka dolžnosti direktorice AVP. Med izvajanjem meritev je mimo stacionarnega merilnika peljalo skupaj več kot 1000 vozil.

Neznanci septembra ukradli tri silhuete

Bovški policisti so v začetku septembra preiskovali nenavadne tatvine. S cest v Kobaridu, Trnovem ob Soči in Soči so neznanci namreč ukradli tri silhuete policistov, ki so jih sredi avgusta postavili zato, da bi tam umirili objestne voznike, ki se ne zmenijo za prometno signalizacijo. Kot so sporočili z novogoriške policijske uprave, tatov silhuet še niso našli, zaradi tatvin pa so na novogoriško tožilstvo podali kazenske ovadbe zoper neznane storilce.

Umirjen promet je varnejši

“Meritve, ki smo jih izvedli na terenu, so dokazale, da je postavitev silhuet policistov v praksi učinkovit preventivni ukrep, saj pripomore k takojšnjemu zmanjšanju povprečnih hitrosti. Promet se namreč posledično umirja in s tem postaja varnejši za vse udeležence,” je še pojasnila Vesna Marinko in dodala, da so se povprečne hitrosti ob postavljenih silhuetah znižale do 20 odstotkov.

Izkušnje AVP so pokazale še, da gre za ukrep, ki je učinkovit ob pogosti menjavi lokacije postavitve. “Dodatno potrditev učinkovitosti silhuet smo dobili pri ponovnem merjenju hitrosti teden dni po opravljenih prvih meritvah. Povprečne hitrosti so bile do 10 odstotkov nižje kot v obdobju meritev pred postavitvijo silhuet,” je sklenila Vesna Marinko.

Rezultati meritev na obeh lokacijah so pokazali, da so bile povprečne hitrosti najnižje tedaj, ko sta bili postavljeni silhueti policistov. Na območju, kjer je omejitev hitrosti 40 kilometrov na uro, je stacionarni merilnik hitrosti izmeril povprečno hitrost vozil 36 kilometrov na uro, pred postavitvijo silhuet pa je znašala povprečna hitrost 45 kilometrov na uro. Na drugem merilnem mestu, kjer je omejitev 50 kilometrov na uro, je stacionarni merilnik hitrosti ob postavljeni silhueti izmeril povprečno hitrost vozil 38 kilometrov na uro, pred postavitvijo silhuet pa je znašala povprečna hitrost 45 kilometrov na uro. Znižalo se je tudi število ugotovljenih prekrškov.

Prometni policist že “meri” v Materiji

V začetku oktobra so bovški policisti vrnili tri silhuete AVP, ki jih je sedaj postavila na območju Policijske uprave Koper. Policijska postaja Kozina je v naselju Materija že namestila silhueto policista prometnika, ki izvaja meritve hitrosti in je v preventivnem smislu namenjen umirjanju hitrosti voznikov na tem delu državne ceste. “V nadaljevanju se bo lokacija silhuete spreminjala, odvisno od trenutne problematike in stanja prometne varnosti. Vsekakor pa bodo kozinski policisti vsakodnevno izvajali naloge na tem delu ceste,” je pojasnila Anita Leskovec, tiskovna predstavnica koprske policijske uprave.

V prihodnjem letu AVP načrtuje več tovrstnih aktivnosti na območjih, kjer je več tranzitnega prometa.


Najbolj brano