Predjedi po slovenskem okusu

Nogometna žoga se vrti naprej. Danes in jutri bodo odigrane tekme 3. kroga skupinskega dela lige prvakov, ki lahko v dobršni meri že zakoličijo razmerja sil in ponudijo verjetne potnike v osmino finala.

Josip Iličić  (levo) bo  z Atalanto poskušal nadomestiti zamujeno v 
dosedanjem delu lige prvakov. Foto: CHINE NOUVELLE / Sipa Press / Pr
Josip Iličić (levo) bo z Atalanto poskušal nadomestiti zamujeno v dosedanjem delu lige prvakov. Foto: CHINE NOUVELLE / Sipa Press / Pr

EVROPA > Pravijo, da od viška ne boli glava, a za zaprisežene ljubitelje najpomembnejše postranske stvari na svetu sta še po dva igralna dneva in časovna termina v elitnem klubskem tekmovanju premalo. Zlasti v skupinskem delu, ko je ponudba res velika. Tudi navijači, ki pri nas stiskajo pesti za slovenske nogometne zdomce, bodo imeli sladke skrbi že za večerno predjed. Ob 18.55 bosta na igrišče pritekla Jan Oblak v Madridu in Petar Stojanović v Harkovu, kjer bodo gostovali hrvaški prvaki.

Nogometašem Šahtarja se pokadi iz ušes ob omembi imena Dinamo in pogledu na modro barvo z belimi odtenki, ki družita kluba iz hrvaške in ukrajinske prestolnice. Kijevski Dinamo je v zadnjem obdobju redna stranka zasedbe iz Donjecka, ki je morala zaradi vojnih razmer v izgnanstvo v Harkov. Pri rezultatih v domačem prvenstvu se Šahtarju začasna sprememba stalnega bivališča ne pozna. Na enajstih tekmah je vknjižil prav toliko zmag, nov naslov ukrajinskega prvaka je že na dosegu roke.

Rudarsko delo

Glavna skrb Šahtarja je seveda Evropa, s katero klub ostaja v izložbi elitne blagovne znamke. Klub iz Donjecka je stalnica v skupinskem delu, neredko mu je uspelo narediti korak proti izločilnim bojem LP. Tudi letos imajo rudarji iz Donjecka stvarne možnosti, da se dokopljejo do drugega mesta in osmine finala. Za zlato vredno bi se lahko izkazala zmaga v 2. krogu na San Siru proti Atalanti, še posebej, če bi danes padli hrvaški prvaki. Šahtar že nekaj let igra na brazilski pogon, a tudi Dinamu ne manjka dodane vrednosti, ki jo v dinamični zagrebški zasedbi pooseblja Dani Olmo.

Prav zaporedni dvojni obračun Dinama in Šahtarja bo bržkone odgovoril na vprašanje, komu se nasmiha drugo mesto. Prvo je rezervirano za Manchester City. Angleški prvaki bi lahko v dvojnem obračunu z Atalanto pokopali upe Josipa Iličića in soigralcev, da bi krstni nastop v LP nadgradili z uvrstitvijo v izločilne boje elitnega tekmovanja. Od slovenskih nogometnih zdomcev ima najlepše obete za evropsko pomlad v LP prav reprezentančni čuvaj mreže. Oblak in Atletico že po tradiciji prejemata neznatno število golov. Na devetih tekmah španskega prvenstva so tekmeci v mrežo uspeli spraviti le pet žog. Po drugi strani je tudi Atleticov strelski izkupiček osmih zadetkov bistveno manjši, kot bi si bržkone želeli navijači in trener Diego Simeone.

Zlepa ali zgrda

Antoine Griezmann je klubska preteklost, sedanjost in predvsem prihodnost pa je Joao Felix. Najdražja poletna okrepitev pa pri nedopolnjenih 20 letih še ne more nositi napadalnega bremena, ki ga bosta morala prevzeti Diego Costa in Alvaro Morata. Za oba se zdi, da se soočata s padajočo nogometno krivuljo, pa čeprav štejeta šele 31 oziroma 26 let. Napredovanje v izločilne boje LP sicer ni vprašljivo, tudi zato ker je pri Atleticu še vedno aktualno vodilo, če ne gre zlepa, gre pa zgrda. Recepta bi se lahko posluževali tudi nocoj proti igrivemu Bayerju iz Leverkusna. Nenazadnje ima tudi Oblak na soočenja z nemškim klubom lepe spomine.

Pri Bayerju se je v bundesligi uveljavil tudi Kevin Kampl, ki se počasi vrača v tekmovalni pogon Leipziga. V eni najbolj izenačenih skupin bo klub iz nemškega vzhoda gostil ruske prvake Zenit iz St. Peterburga. Kampl je reprezentanci pomahal v slovo spomladi, že prej pa se je na klubske obveznosti osredotočil Samir Handanović. Interjeva obramba s slovenskim čuvajem mreže na čelu sicer ni več tako čvrsta kot na začetku sezone v serie A. Jutri jo bodo v eni ključnih tekem za napredovanje gotovo potrebovali. Borussia Dortmund bo na San Siru bržkone pogrešala Paca Alcacerja, po vzgojni kazni pa se vrača mladi angleški reprezentant Jadon Sancho.

Sicer pa bo madridski Real po slabem startu v LP nocoj reševal golo kožo pred bojno nastrojenimi nogometaši in navijači Galatasaraya. Za iskalce nogometnih užitkov pa veljata še dva namiga za jutri. Prvi termin ponuja dvoboj Ajaxa in Chelseaja, drugi pa Salzburga in Napolija.


Najbolj brano