Pred različnimi izzivi

Jutri se začenja nova sezona severnoameriške košarkarske lige NBA. V Sloveniji bo največ oči uprtih v Luko Dončića, Goran Dragić je prestopil že med prekaljene veterane, Vlatko Čančar pa se bo bržkone soočil z učno sezono novinca.

Luka Dončić (v modrem dresu levo) se bo v rednem delu sezone lige NBA večkrat srečal z najkoristnejšim igralcem lanskega finala, 
Kawhijem Leonardom (z žogo).  Foto: Darryl Dyck / Zuma Press / Profi
Luka Dončić (v modrem dresu levo) se bo v rednem delu sezone lige NBA večkrat srečal z najkoristnejšim igralcem lanskega finala, Kawhijem Leonardom (z žogo).  Foto: Darryl Dyck / Zuma Press / Profi

NEW YORK > Kakšna bo po Primožu Brezcu vloga drugega Primorca v ligi NBA? Vlatko Čančar je bil na naboru izbran pred dvema letoma v drugem krogu kot 49. po vrsti. Za Denver in 22-letnega Koprčana bi bilo, seveda, sijajno, če bi se ponovila zgodba Nikole Jokića. Srb je bil prav tako v ozadju nabora leta 2014, moštvo iz Kolorada ga je izbralo za visokega centra, ki na igrišču razmišlja in deluje kot organizator igre. Tako kot Jokić se je tudi Čančar kalil in opozoril nase v razvojni ali, če hočete, poslovni ekipi Mege v Srbiji.

Jokić je zaigral v ligi NBA pri 20 letih in v sezoni 2015/16 zasenčil številne košarkarje, ki so bili izbrani pred njim. Na lestvici novincev je zasedel tretje mesto, pravi košarkarski razcvet pa je doživel v minuli sezoni, ko je bil izbran v najboljšo peterko lige. Denver je popeljal do odličnega izkupička 54 zmag in 28 porazov v rednem delu sezone, v končnici pa do drugega kroga, ki ga je sklenil z vpadljivimi številkami v točkah, skokih, asistencah in blokadah. Morda pa je dobil dodatno spodbudo s podpisom odebeljene petletne pogodbe, po kateri bo letos zaslužil 27,5 milijona dolarjev, kar ga uvršča na drugo mesto klubske lestvice. Pred njim je le Paul Millsap, ki mu bo po zaključku sezone potekla pogodba, s katero bo letos zaslužil 30 milijonov.

7,7

milijona dolarjev bo v svoji drugi NBA sezoni zaslužil Luka Dončić

Denar (ni) sveta vladar

Čančar je v razvrstitvi igralskih prejemkov pri klubskem repu z 900.000 dolarji, ki mu pripadajo v prvem letu pogodbe. Drži, da v ligi NBA tudi debelina pogodbe kroji igralne minute. Za primerjavo, prvi izbranec enega najbolj opevanih naborov v zadnjem obdobju, Zion Williamson, ki mu napovedujejo blestečo NBA kariero, bo kot novinec pri New Orleansu zaslužil skoraj deset milijonov dolarjev. Če upoštevamo zgolj plačni kriterij, naj bi Čančar na igrišču pobiral le drobtinice.

Denar pa vendarle ni vse, tako kot ne velja jemati kot suho zlato hvalospevov, ki jih običajno trenerji in funkcionarji v izjavah za javnost v ligi NBA namenjajo svojim izbrancem. Naposlušal se jih je tudi prvi Slovenec, ki je pred dobrima dvema desetletjema zaigral v najmočnejši ligi na svetu. Marko Milić je imel v dveh sezonah pri Phoenixu zgolj epizodno vlogo. Čančarjeva primerjalna prednost naj bi bila vendarle vsestranskost, ki jo ponuja na položaju nizkega krila, kjer Denver nima prav razkošne izbire. Met za tri točke je le ena od opcij, ki mu utegne priti prav v napadalnem slogu igre Nuggetsov. S pridobljeno mišično maso pa bi lahko odgovoril tudi na obrambne zahteve v ekipi, ki ni ravno vzor pri zapiranju poti do koša.

19,2

milijona dolarjev bo v svoji 12. NBA sezoni zaslužil Goran Dragić

“Moja naloga je, da si z dobrim delom na treningu izborim minute na igrišču. Zavedam se, da prihajam kot 15. igralec moštva in da nimajo velikih pričakovanj,” je pred odhodom čez lužo v pogovoru za naš časnik povedal 206 centimetrov visoki Čančar, ki je na pripravljalnih tekmah dobival od pet do deset minut igre na tekmo. V vsakem primeru pa bo z Denverjem na divjem zahodu poskušal priti daleč. Še posebej v končnici, ki bo v letošnji sezoni za Dallas spet težko dosegljiva.

Divji zahod

Resda bodo telički od začetka sezone lahko računali na povratnika po hudi poškodbi Kristapsa Porzingisa, ki bo z 20-letnim Luko Dončićem tvoril eno najbolj vznemirljivih navez v ligi NBA, a je konkurenca na zahodu res izjemna. Okrepila jo je še vrnitev najkoristnejšega igralca letošnjega finala Kawhija Leonarda. Potem ko je s kanadskim Torontom osvojil naslov, bo prvič zaigral v rodnem Los Angelesu, a ne pri slovitih Lakersih. Do prestola bo v navezi s Paulom Georgom poskušal popeljati Clipperse, ki se bodo poskušali dokončno otresti etikete zgub v mestu angelov.

900.000

dolarjev bo v svoji prvi NBA sezoni zaslužil Vlatko Čančar

Sicer pa bi se holivudski blišč utegnil vrniti tudi k Lakersom, ki so LeBronu Jamesu priključili enega najboljših centrov lige, Anthonya Davisa. Houston bo stavil na obujeno eksplozivno navezo James Harden-Russell Westbrook, Golden State ima kljub odhodu Kevina Duranta in poškodbi Klaya Thompsona še vedno Stephena Curryja, priključili pa so D'Angela Russla, ki je lani zaigral na tekmi vseh zvezd na Vzhodu. Utah se je okrepil in bo še bolj čvrst v obrambi, Portland in San Antonio stavita na bolj ali manj preverjeni, a tudi zanesljivi zasedbi.

Če Dallas torej čaka zelo zahtevna pot do končnice najboljše osmerice na zahodu, bo tudi Dončić, ki je bil novinec leta 2019, težko izbran v All Star ekipo na Zahodu. Razen, če ne bo lanskih čarovnij podkrepil s sezono, v kateri bo statistično še napredoval tako on sam - zlasti v razmerju med asistencami in izgubljenimi žogami - in predvsem ekipa.

Vzhodni blok

Zanimivo bo spremljati tudi, kako se bo razvijala sezona Gorana Dragića, ki je bil pred zadnjo sezono pogodbe z Miamijem tarča prestopnih ugibanj. Najkoristnejši košarkar evropskega prvenstva 2017 in udeleženec tekme All Star pol leta kasneje bo prvenstvo NBA začel v dresu Vročice, ni nujno pa, da ga bo na Floridi tudi končal. Precej bo odvisno od izkupička moštva, ki ga je okrepil zvezdnik iz Philadelphie Jimmy Butler. Z 32,7 milijona bo imel pri Miamiju tudi zvezdniško plačo. Takoj za njim na seznamu največjih klubskih zaslužkarjev pa je že 33-letni Dragić, ki mu bo 12. NBA sezona navrgla 19,2 milijona dolarjev. V pripravljalnih dvobojih so mu pri Miamiju skrbno odmerjali igralne minute. Nenazadnje je v pretekli sezoni zaradi poškodb in operacije desnega kolena igral le na 36 od 82 tekem rednega dela sezone.

Miami se sicer spomladi ni uvrstil v končnico, kjer je Toronto izkoristil enkratno priložnost. Po odhodu Leonarda edino kanadsko moštvo med 30 ekipami lige NBA bi se vendarle moralo prebiti v končnico na šibkejšem vzhodu, kjer bosta v vlogi favoritov spet močna Philadelphia in Milwaukee z najkoristnejšim košarkarjem rednega dela pretekle sezone, Grkom Giannisom Antetokoumpom.


Najbolj brano