Peto mesto Novogoričank

Na finalu atletskega državnega prvenstva srednjih šol v Mariboru so se izkazali tudi Primorci. V ženski konkurenci je peto mesto osvojila novogoriška gimnazija, v moški pa je bila šesta Škofijska gimnazija Vipava.

Najboljši izid prvenstva je v skoku v višino z 208 centimetrov 
postavil Sandro Jeršin Tomassini (Gimnazija Šiška). Foto: Igor Mušič
Najboljši izid prvenstva je v skoku v višino z 208 centimetrov postavil Sandro Jeršin Tomassini (Gimnazija Šiška). Foto: Igor Mušič

MARIBOR > Na finalno državno tekmovanje v Mariboru se je uvrstilo po 12 najboljših moških in ženskih ekip z območnih prvenstev srednjih šol.

Med moškimi je ekipni prvak postala Prva gimnazija Celje (9666 točk), kjer učenost nabira cvet atletov najboljšega slovenskega kluba v članski konkurenci, Kladivarja. Srebro je osvojil Šolski center Novo mesto (9186), bron pa si je priborila Druga gimnazija Maribor (9169). V konkurenci mnogo večjih šol je bil za fante Škofijske gimnazije Vipava uspeh že uvrstitev v Maribor, tam pa so edini predstavniki Primorske med fanti zasedli solidno šesto mesto (8220).

208

centimetrov je na tekmovanju preskočil zelo obetavni Sandro Jeršin Tomassini

Posamično je s tretjim mestom v skoku v daljino izstopal Vipavec Tilen Horvat (615 cm). Prvak je postal jeseniški gimnazijec Rok Makuc (664), pred Rokom Zdovcem iz ŠC Celje (628).

Tudi v ženski konkurenci je zlato šlo Prvi gimnaziji Celje (9515). Druga je bila ljubljanska Gimnazija Šiška (9299), bron pa so si priborila dekleta Druge gimnazije Maribor (9198). Primorsko sta zastopali dve ekipi. Peto mesto je osvojila Gimnazija Nova Gorica (8941), dvanajsta pa je bila Škofijska gimnazija Vipava (7729). Žal je finale v Mariboru minil brez predstavnikov iz Krasa in slovenske Istre, od koder so pred leti še prihajali izvrstni atleti, tudi s karierami v članski reprezentanci.

Konkurenca je ob izredni množičnosti prinesla tudi nekaj v absolutnem merilu dobrih izidov. Za najkakovostnejši rezultat prvenstva je poskrbel trenutno prvi mladi zvezdnik slovenske atletike, dijak ljubljanske gimnazije Šiška, Sandro Jeršin Tomassini, ki je preskočil kar 208 cm in je zato prejel 984 točk po madžarskih tablicah. Poleti smo ga v Novi Gorici spoznali tudi kot novega mladinskega državnega prvaka. Z 220 cm je letos postavil najboljši sezonski izid za kategorijo U-16 na svetu. Med drugim je to daleč najboljši izid sezone v Sloveniji v absolutni konkurenci.

Za najboljši ženski izid prvenstva je poskrbela štafeta 4 x 100 metrov novogoriške gimnazije. Vita Benedetič, Lucija Srebot, Ema Rodman in Natalija Komel so postale prvakinje s časom 48,91, kar jim je prineslo 938 točk po madžarskih tablicah. To je obenem zelo nadarjena generacija deklet AK Gorica, ki ima potencial za dobre izide v absolutnem članskem merilu. Srebro je osvojila Prva gimnazija Celje (49,98), bron pa Druga gimnazija Maribor (50,83).

Dodati velja, da je Lucija Srebot osvojila še srebro v posamičnem teku na sto metrov (12,81). Hitrejša je bila le brežiška gimnazijka Iva Močan (12,79). V teku na 400 metrov je bron osvojila Natalija Komel (59,97). Prvakinja je postala Lara Bezgovšek (Prva g. C.) 57,88 pred kranjsko gimnazijko Lucijo Kropar (58,38).


Najbolj brano