Raje pozneje kot nikoli

Industrijska cona Meblo, po novem tudi Kromberk zahod, bi lahko bila v ponos mestu, kot nekakšen goriški BTC, pa ni tako. S tamkajšnjo infrastrukturo je dolga leta gospodarila družba Meblo Holding, ki je pred kratkim končala v stečaju. Podjetniki in obrtniki, ki delajo tam in so za uporabo infrastrukture plačevali, z razmerami v coni niso zadovoljni. Pravijo, da se v infrastrukturo leta ni vlagalo, da je dotrajana in v tako slabem stanju, da si poslovnih partnerjev tja ne upajo vabiti in so v veliki zadregi, če ti pridejo.

Na občini se zdaj, ko ni več sogovornik Meblo Holding - ta je v preteklosti za javno cestno infrastrukturo v coni zahteval preveč - že pogovarjajo s stečajno upraviteljico in slabo banko o možnostih za nakup oziroma prevzem infrastrukture v coni, ki jo nameravajo urediti in območje s tem prebuditi in dvigniti na višjo raven. Prav zaradi neustreznih pogojev in pomanjkanja ustreznega prostora za gradnjo oziroma širitev se je v preteklih letih marsikatero novogoriško podjetje umaknilo od tam, ali pa je že na samem začetku iskalo rešitve drugje, tudi izven občinskih meja.

Kromberku se s pametno politiko in načrtovanjem v prihodnjih letih obeta mali gospodarski razcvet.

Premika pa se tudi s cono Meblo vzhod. Na občini že preverjajo interes gospodarstvenikov in računajo na evropski denar za njeno ureditev. Če bo šlo vse po sreči, naj bi s tem začeli že v drugi polovici prihodnjega leta. Kromberku se tako, če le ne bo kakšnih neljubih zapletov, s pametno politiko in načrtovanjem v prihodnjih letih obeta mali gospodarski razcvet. Za Novo Gorico, ki je na tem področju v zadnjih letih zaspala, je to nujnost. Kromberk je zaradi naravnih ovir in meje tudi edino območje, kjer se industrijske cone v okviru mesta lahko širijo.

Ker je cona Meblo zahod danes degradirana in ker še ni znano, kakšna je onesnaženost zemljine na območju, kjer je v preteklosti domovala težka industrija, so na občini previdni in ne bi radi prehitevali z nakupom infrastrukture, za kar navijajo nekateri podjetniki. Počakali bodo do začetka decembra, ko se izteče rok za prijavo terjatev v stečajnem postopku oziroma do pridobitve vseh informacij. Ker je od ureditve cone Meblo zahod (pa tudi vzhod) odvisen nadaljnji razvoj enega od najpomembnejših mest v državi, pričakujejo na občini posluh in pomoč vseh udeleženih v teh postopkih.


Preberite še


Najbolj brano