Izjemno visoko zaupanje

“Sistem zaščite in reševanja v Republiki Sloveniji deluje ne dobro, ampak odlično in to prav zaradi vas, ki se trudite vsak dan,” je ob koncu sedmih Bogatajevih dnevov zaščite in reševanja poudaril predsednik vlade Marjan Šarec in se zavzel, da bi ob ustrezni opremljenosti in usposobljenosti zaupanje v te sile še naprej ostalo tako visoko.

Bogatajeve dneve so   sklenili s podelitvijo priznanj in nagrad 
ekipam, ki so se udeležile mednarodnega gasilskega tekmovanja.
Bogatajeve dneve so sklenili s podelitvijo priznanj in nagrad ekipam, ki so se udeležile mednarodnega gasilskega tekmovanja.  

POSTOJNA > “Nikoli ne vemo, kdaj bo naslednja intervencija, koliko ljudi bomo potrebovali, da jo bomo izpeljali, zagotovo pa vemo, da naše sile nikoli ne bodo klonile pred nobeno naravno nesrečo, pred požarom ali čemerkoli, kar bi zadelo Republiko Slovenijo, zato je tudi zaupanje v te sile izjemno visoko in vsi skupaj poskrbimo, da takšno tudi ostane,” je izpostavil premier Marjan Šarec in dodal, da k temu prispevajo tudi Bogatajevi dnevi, kjer se srečujejo izkušnje, znanje in to, kar je na trgu novega.

Po njegovi oceni je še nerešenih težav v našem sistemu zaščite in reševanja “resnici na ljubo malo”. “Še največji problem so povračila pri odhodu gasilcev na intervencijo v službenem času in razumevanje delodajalcev.” Izpostavil je tudi sprejem novele o voznikih, ki je omogočila vožnjo intervencijskih vozil tudi samo z vozniškim dovoljenjem B kategorije.

Veliko zanimanje za dejavnost zaščite, reševanja in pomoči potrjuje tudi odziv obiskovalcev. “Ocenjujemo, da je prireditev obiskalo 12.000 ljudi, od tega kar 1600 otrok in mladih,” je bil zadovoljen Darko But, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje. Predstavili so se vsi najpomembnejši organi, sile za zaščito, reševanje in pomoč ter nevladne organizacije, 82 razstavljavcev, uspelo je 12 strokovnih posvetov, državna vaja, tekmovanja ...

Pri vaji državnega pomena, s katero so preverili pripravljenost in odzivnost reševalnih služb v primeru več nesreč, je sodelovalo 131 pripadnikov 25 različnih služb in 62 predstavnikov podpornega osebja. “Osnovni cilj, enotno delovanje vseh reševalnih sestavov na eni lokaciji, je bil absolutno dosežen. Ena glavnih pomanjkljivosti, ki se je pokazala, pa je, da še sedaj v državi nimamo enotnega radijskega sistema, zato je medsebojno komuniciranje oteženo,” je opozoril Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite RS.

“Morda smo komu stopili na žulj, ker ni bilo parkirnega mesta za njegovega konjička, vendar teh nekaj dni je mogoče potrpeti. Hvala, ker ste prišli, in hvala, ker ste,” se je vsem sodelujočim zahvalil postojnski župan Igor Marentič, ki je štafeto predal prihodnji gostiteljici, Mestni občini Ptuj.


Najbolj brano