V Barceloni po podatkih policije več kot pol milijona protestnikov

Na ulicah katalonske prestolnice Barcelona se je danes v znak nasprotovanja sodbi nekdanjim katalonskim voditeljem zbralo več kot pol milijona ljudi, je sporočila lokalna policija. Izbruhnili so že prvi spopadi med policijo in protestniki. Danes je sicer Katalonijo ohromila splošna stavka.

BARCELONA > Barcelonska policija je sporočila, da se je drevi v mestu zbralo 525.000 ljudi. Med drugim je v mesto prišlo več tisoč udeležencev tridnevnega protestnega pohoda, ki so se tja v sredo podali iz mest Vic, Girona, Tarrega, Tarragona in Berga.

Med udeleženci protesta so tudi Katalonci, ki ne zagovarjajo neodvisnosti Katalonije, nasprotujejo pa visokim zapornim kaznim za nekdanje katalonske voditelje.

Okoli 18. ure so pred poslopjem španske policije v Barceloni izbruhnili spopadi med protestniki in policisti. Protestniki so zažigali smetnjake in v policiste metali kamenje, slednji pa so odgovorili s solzivcem.

Nasilje se tako nadaljuje že peti dan. Protestniki, ki so jezni zaradi obsodbe devetih katalonskih voditeljev, so tudi v četrtek zažigali smetnjake in pohištvo, ponekod je prišlo tudi do spopadov med policisti in protestniki. Od začetka tedna so aretirali več kot 110 ljudi, od tega 16 v četrtek.

Špansko sodišče je ob tem danes sprožilo preiskavo gibanja za neodvisnost Tsunami Democratic v povezavi s ponedeljkovim protestom na barcelonskem letališču. Preiskujejo jih zaradi terorizma. Oblasti so onemogočile dostop do njihove spletne strani, a je gibanje, ki organizira proteste, že odprlo novo. Svoje privržence so pozvali, naj si na svoje naprave prenesejo njihovo aplikacijo ali jim sledijo prek aplikacije Telegram.

V Kataloniji je sicer danes potekala splošna stavka, zaradi katere so bili moteni cestni, železniški in letalski promet. Med drugim se je zaradi stavke delo ustavilo v tovarni avtomobilov Seat. Protestniki so že čez dan zaprli vhode v eno največjih barcelonskih znamenitosti, cerkev Sagrada Familia, zaradi česar so jo zaprli za obiskovalce.

Po navedbah sindikata CSC, ki podpira neodvisnost 7,5-milijonske španske regije, je bila to največja splošna stavka v zgodovini Katalonije. Glavnega zborovanja ob stavki v Barceloni se je udeležilo 750.000 ljudi, so sporočili.

S protesti in stavko zagovorniki katalonske neodvisnosti izražajo nasprotovanje sodbi španskega vrhovnega sodišča, ki je v ponedeljek devet katalonskih voditeljev obsodilo na od devet do 13 let zapora zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev. Sodili so jim zaradi njihove vloge pri poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017.


Najbolj brano