Študentske volitve: prerivanje, trganje lističev in policija

Zaradi napada skupine posameznikov na volišče in uničenja volilnega materiala je morala včeraj v prostorih Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) posredovati policija. Volitve so prekinjene, vse skupaj pa je zgolj kulminacija naelektrenega vzdušja v študentski organizaciji.

Skupina študentov je želela s protestno akcijo opozoriti na 
nepravilnosti v ŠOUP. Foto: Danijel Cek
Skupina študentov je želela s protestno akcijo opozoriti na nepravilnosti v ŠOUP. Foto: Danijel Cek

KOPER > Nekaj po 12. uri je skupina vstopila v prostore ŠOUP na Čevljarski ulici, torej v samem središču Kopra, z namenom voliti svoje predstavnike v študentski zbor ŠOUP. Gre za avtonomni predstavniški organ študentov, ki se voli vsaki dve leti. Ko so prišli do volilne skrinjice, je ena od volilk vanjo vrgla barvo, drugi pa so raztrgali nekaj volilnega materiala. Sledilo je prerivanje na hodniku: omenjena skupina, ki je štela manj kot deset oseb, pa je nato zapustila prostore ŠOUP. Varnostnik, ki so ga na ŠOUP angažirali samo za čas volitev, je poklical policiste. Ti so popisali dogajanje in zbrali informacije, zagotovo pa bo dogajanje doživelo še epilog, morda tudi sodni. Ko smo prišli na kraj dogajanja, so udeleženci iz obeh skupin zatrdili, da ni prišlo do fizičnega nasilja oziroma pretepa.

Protest nad dogajanjem v ŠOUP

“Na takšen način smo protestirali nad dogajanjem na ŠOUP, saj vodstvo skuša privatizirati javni denar. Akcijo smo izvedli zaradi nemoči, saj vsi, tako študentje kot državne institucije in vsa javnost, vedo, kaj se dogaja, nihče pa tega ne more ali noče preprečiti. Upam, da je to povod, da se stvari začnejo razreševati in da se o dogajanjih na ŠOUP začne govoriti,” je povedal Jure, eden od protestnikov, ki pa ne želi biti imenovan s priimkom.

13 kandidatov za 12 mest

Na tokratnih volitvah v študentski zbor ŠOUP, ki bi morale potekati včeraj, 18. oktobra, do 16. ure, je za dvanajst mest kandidiralo 13 kandidatov (predčasne volitve so potekale 15. oktobra). Na petih fakultetah sta bila po dva kandidata, na Pedagoški fakulteti pa so bili za dve mesti trije. Kljub različnim volilnim enotam je bilo študentom na razpolago le eno volišče, v prostorih ŠOUP na Čevljarski ulici v Kopru, kamor so morali priti tudi študentski volilci iz Izole in Pirana.

“Ob dogajanju sem bil šokiran, tako da niti nisem vedel, kaj naj storim. Zdi se mi nedopustno, da si nekdo privošči takšne stvari. Tako se nestrinjanje pač ne izkazuje. Že večkrat smo pojasnili legitimnost in transparentnost volitev ter da so bile kandidature zavrnjene na podlagi odloka o volitvah. Obstajajo pritožbene komisije in določeni postopki, po katerih se je treba ravnati,” je izjavil predsednik ŠOUP Jure Ciglar.

Sicer pa je tlelo že pred volitvami v študentski zbor ŠOUP, saj je skupina nezadovoljnih študentov z anonimkami opozarjala javnost, da si skušajo dosedanji glavni akterji študentske politike v Istri tudi s spornimi prijemi in s postavljanjem birokratskih ovir protikandidatom zagotoviti nove mandate. Da je volilna komisija zavrnila kar devet od 22 kandidatur, je za študentsko opozicijo dokaz, da poskuša dosedanja študentska oblast onemogočiti protikandidate.

Volitve v študentski zbor Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) bodo zaradi nepravilnosti, ki bi lahko bistveno vplivale na izid volitev, prihodnji teden ponovili, je študentska organizacija navedla na svoji spletni strani. Kot so navedli na spletni strani ŠOUP, je volilna komisija ponovne volitve članov študentskega zbora razpisala na podlagi študentskega odloka o volitvah v študentski zbor in odločitve študentske pritožbene komisije ŠOUP. Za vse volilne enote bodo v Študentskem centru Univerze na Primorskem v Kopru volitve ponovno potekale v torek, 22. oktobra (predčasno glasovanje), ter v petek, 25. oktobra, so sporočili danes.

Odlok o volitvah, o katerem se krešejo mnenja, je sicer v nespremenjeni obliki v veljavi od leta 2015. Že pred tem pa se je v volilnih postopkih dogajalo marsikaj, nekateri kandidati so opozarjali na manipulacije in nekorektne volilne postopke in propagando. A ni nikoli tako zavrela kri, da bi prišlo do vdora na volišče in posredovanja policistov.

Podobnega precedensa še ni bilo

“Mi si predvsem želimo, da bi vse potekalo legalno in transparentno. Vodstvo ŠOUP bi to lahko elegantno rešilo s tem, da bi javno objavilo finančne bilance. Tako bi lahko vsi videli, koliko denarja priteče na ŠOUP in koliko gre ven. Dejstvo je, da študenti vidijo bore malo dogajanja, ki ga organizira ŠOUP. Že študentski sveti fakultet, ki imajo bistveno manj denarja, imajo veliko več dogodkov,” dodaja omenjeni udeleženec protestne akcije.

Ker je bil del volilnega materiala uničen, predsednik ŠOUP včeraj še ni vedel, kako se bo nadaljeval volilni postopek. “Ne vemo še, kaj se bo naredilo, saj je bilo vse skupaj nepričakovano, nikoli pa še ni bilo podobnega precedensa. Odločitev je sicer v pristojnosti volilne komisije, ki se bo sestala v najkrajšem času,” je še dodal Ciglar.

A druge možnosti, kot da ponovijo volitve z istim seznamom kandidatov, praktično nimajo. Vprašanje je le, kdaj bodo študentje ponovno povabljeni na volitve.


Najbolj brano