S 3D mesom za astronavte tudi nad negativne vplive govedoreje

“Gre za majhen grižljaj za človeka, a velik za človeštvo.” S temi besedami, ki parafrazirajo izjavo prvega človeka na Luni izpred 50 let, je Jusef Khesuani iz ruske družbe 3D Bioprinting Solutions pospremil dosežek ruskih astronavtov, ki so na Mednarodni vesoljski postaji kot prvi uspeli natisniti umetno meso.

Grigory Shalunov iz družbe  3D Bioprinting Solutions ob 3D 
tiskalniku, s pomočjo katerega so kot prvi v breztežnostnem 
prostoru vzgojili nadomestek mesa. Foto: Profimedia
Grigory Shalunov iz družbe 3D Bioprinting Solutions ob 3D tiskalniku, s pomočjo katerega so kot prvi v breztežnostnem prostoru vzgojili nadomestek mesa. Foto: Profimedia

To jim je uspelo s pomočjo 3D tiskalnika, ki so ga izdelali v družbi 3D Bioprinting Solutions. Dosežek so nedavno predstavili na novinarski konferenci v Moskvi, kjer so pojasnili, da so poskus, ki je potekal pod vodstvom ruskega astronavta Olega Skripočke, uspešno opravili že 26. septembra na ruskem segmentu vesoljske postaje, tehniko pa bo, kot napovedujejo, v prihodnosti moč uporabljati za proizvodnjo hrane za astronavte.

Celice “dozorijo” v zrezek

Z “gojenjem” umetnega mesa se znanstveniki ukvarjajo že dlje časa, ruska družba pa je v sodelovanju z izraelskim podjetjem Aleph Farms, ki se ukvarja z vzgojo alternativnih proteinov, to prva uspešno opravila v breztežnostnem prostoru, 399 kilometrov stran od vseh zemeljskih naravnih virov. “Bio” tiskalnik je iz izoliranih celic goveda s pomočjo magnetnih polj v nadzorovanih mikrogravitacijskih pogojih izdelal umetno snov, podobno mesu goveda, zajca in ribe. Gre za metodo, ki posnema naravne procese mišične regeneracije. Izoliranim celicam goveda raziskovalci dodajo hranila in jih vstavijo v okolje, ki posnema živalsko telo. S pomočjo posebnega 3D tiskalnika se celice potem namnožijo in zrastejo v povezujoče se tkivo, ki sčasoma “dozori” v zrezek naravne velikosti.

Jusef Khesuani iz družbe 3D Bioprinting Solutions je dejal, da je proizvodnja umetne, mesu podobne snovi, v breztežnostnem prostoru lažja kot v pogojih, kjer veljajo zakoni gravitacije. A njihov 3D tiskalnik omogoča proizvodnjo manjših količin umetnega mesa. Za večje količine bi potrebovali bolj kompleksne naprave.

Rešitev za prehransko negotovost na Zemlji?

Meso, ki ga lahko vzgojijo v vesolju, bi sprva lahko pomagalo pri prehranjevanju astronavtov na dolgotrajnih vesoljskih misijah, kasneje pa pri reševanju prehranske negotovosti na Zemlji, izključujoč negativne vplive, ki jih ima reja goveda na okolje, so prepričani v podjetju Aleph Farms. “Meso bomo v prihodnosti lahko proizvajali kjerkoli, kadarkoli, v kakršnihkoli pogojih,” je povedal soustanovitelj podjetja Didier Toubia in dodal: “V vesolju ne potrebujemo 10.000 ali 15.000 litrov vode, da bi proizvedli kilogram govejega mesa. Ta poskus je tako pomemben prvi korak k doseganju naše vizije, da bi zagotovili prehransko varnost generacijam, ki prihajajo, in hkrati ohranili naše naravne vire.”

Govedoreja je namreč po podatkih Združenih narodov odgovorna za kar 41 odstotkov emisij toplogrednih plinov, ki nastajajo pri živinoreji, in proizvede približno 14,5 odstotkov vseh emisij toplogrednih plinov. Proizvodi podjetja Aleph Farms še niso na voljo na komercialnih trgih, a kot pravijo v podjetju, bodo za vstop na trg pripravljeni v roku treh ali štirih let.


Najbolj brano