Na vrhu EU čustveno slovo Junckerja in Tuska

Tokratni vrh EU v Bruslju je bil predvidoma zadnji za predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska. Njuno slovo od bruseljskih novinarjev je bilo zelo čustveno. Juncker se je ob izjavi, da bo do konca življenja ponosen, da je lahko služil Evropi, skoraj razjokal.

Jean Claude Juncker Foto: STA
Jean Claude Juncker Foto: STA

BRUSELJ > Juncker, ki je bil pred prevzemom položaja predsednika komisije kot luksemburški premier demokratično izvoljen voditelj z najdaljšim stažem, je izpostavil, da je to njegov 148. vrh in da bo verjetno ostal edini, ki se lahko pohvali s takšno številko.

"Do konca življenja bom ponosen, da sem lahko služil Evropi," je dejal Juncker s tresočim glasom, na robu joka, in požel bučen aplavz. O svoji zapuščini ni hotel govoriti, češ da bi trajalo predolgo, če bi našteval vse svoje uspehe, če bi dodal še vse neuspehe, pa bi trajalo do jutra.

Tusku, ki je bil te dni v Bruslju prav tako zelo čustven in ki se neuradno omenja kot morebiten naslednik vodje evropske desnosredinske stranke EPP Josepha Daula, se je zahvalil kot "prijatelju in sostorilcu".

Junckerja naj bi 1. decembra na predsedniškem položaju v komisiji nasledila Nemka Ursula von der Leyen, Tuska pa belgijski premier Charles Michel.


Najbolj brano