Na severu Sirije kljub prekinitvi ognja občasni spopadi

V obmejnem mestu Ras al Ain na severu Sirije kljub prekinitvi turške ofenzive proti kurdskim silam danes potekajo občasni spopadi, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

DAMASK > Kot je sporočil observatorij, ki informacije zbira s pomočjo obsežne mreže virov na terenu, je v mestu Ras al Ain občasno slišati topniško orožje in streljanje. Nad mestom se vijejo oblaki belega dima.

Na drugih območjih na severu Sirije po navedbah observatorija vlada krhko premirje.

Turčija je v četrtek po pogovorih ameriškega podpredsednika Mika Pencea s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom v Ankari pristala na petdnevno prekinitev ofenzive, če se bodo kurdske sile umaknile z "varnega območja" ob meji. Gre za 32-kilometrski pas ob turško-sirski meji.

Prekinitev ognja je začela veljati v četrtek ob 22. uri po krajevnem času (ob 23. uri po srednjeevropskem).

Turčija je ofenzivo proti Kurdom na severovzhodu Sirije sprožila minulo sredo, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump odredil umik ameriških vojakov s tega območja. V tednu dni je bilo ubitih več kot 500 ljudi, med njimi več deset civilistov, 300.000 ljudi pa je razseljenih znotraj Sirije.

Turške sile in njihovi sirski zavezniki so do zdaj osvojili obmejni pas v dolžini skoraj 120 kilometrov od mesta Tal Abjad do Ras al Aina. V zadnjih dneh so najsilovitejši spopadi potekali v Ras al Ainu, kjer imajo kurdski borci mrežo podzemnih predorov. Turške sile so do četrtka osvojile polovico mesta.


Najbolj brano