Kopica priznanj za odličnost

Ko začenja odpadati listje, nastopi čas za različne gastronomske vodnike, ki bodo dobrojedce usmerjali na njihovih okusnih poteh v prihodnjem letu dni. Zlasti velikanski italijanski trg ponuja številne izdaje, med katerimi nekatere obravnavajo tudi naše kraje.

Kulinarični vodnik, ki ga izdaja založniški gigant L'Espresso, je ob Michelinovem najvplivnejši v sosednji Italiji. Njegova posebnost je, da že precej let spremlja tudi gostilne in restavracije na Primorskem in v hrvaški Istri. Pred leti so spremenili sistem iz 20-točkovnega v podeljevanje kuharskih kap, največje možno število je pet kap. Toliko so jih podelili desetim restavracijam v Italiji, najbližja je Calandre v Venetu. V vodniku je skupaj več kot 2200 ocenjenih gostiln, ob deseterici najbolje uvrščenih so po štiri kape podelili 25 gostilnam. Med njimi je tudi Hiša Franko Ane Roš in Valterja Kramarja iz Starega sela pri Kobaridu, ki si to izvrstno oceno deli z Agli Amici iz Vidma in L'Argine a Venco na italijanski strani Brd. Tri kape imajo v Furlaniji tri gostilne, ob njih pa tudi Tomaž Kavčič iz gostilne Pri Lojzetu z Zemona. Eno kapo je dobil Uroš Fakuč iz novogoriškega Dama, ki je nedavno ob restavraciji postal še hotel.

Vodnik Slow Wine izhaja že deset let

Tako predstavitev vodnika L'Espressa, ki izhaja že več kot 40 let, kot vinskega vodnika Slow Wine, je bila v Toskani. Slow Wine, vodnik gibanja Slow Food, je letos izšel desetič, kot že nekaj let pa so izid pospremili z velikanskim salonom v topliškem kraju Montecatini Terme. Tam se je s svojimi vini predstavilo domala 500 vinarjev, med njimi je bila tudi žepna reprezentanca Slovenije, saj vodnik docela enakovredno ob italijanskih deželah obravnava vinorodno Primorsko. Med skoraj 2000 obravnavanimi kletmi je dobri dve desetini slovenskih, ki pa so pobrale kar nekaj odmevnih priznanj.

Polžki za Slovence

Za celovit trajnostno-okoljski pristop k vinogradništvu in vinarstvu so polžka, sicer zaščitni znak globalnega gibanja za čisto in pošteno hrano, dobile kleti Burja, Guerila (obe iz Vipavske doline) in Movia (Brda), ob njih pa še kup rojakov z italijanske strani meje. Steklenico za izjemno kakovost vin so pripeli kletem Kabaj, Kristian Keber in Marjan Simčič, vse so iz Brd. Vina Slow, priznanje za celovito kakovost vina, so za posamezne steklenice prejeli Kristian Keber, Movia, Kabaj, Guerila, Burja in Klabjan, edini iz slovenske Istre, znak veliko vino za odlično organoleptično kakovost pa Marjan Simčič.

Odmevna priznanja

V Italiji so za vrhunsko kakovost vin odmevna priznanja dobili vinarji s Krasa in iz Brd. Tako je Benjamin Zidarich za vitovsko 2017 kot edini iz sosednje dežele uvrščen med 50 najboljših vinarjev na lestvicvi BIWA, SandiŠkerk, Damjan Podveršič in Marco Primosic pa so za svoja vina dobili tri kupe revije Gambero Rosso.

Nedavno je izšel tudi edini domači vinski vodnik, ki ga pripravlja Robert Gorjak, v elektronski obliki pa izdaja portal O vinu.


Najbolj brano