Evropski poslanci opozarjajo na nevzdržne razmere v migrantskem centru v BiH

Skupina 27 poslancev Evropskega parlamenta s prvopodpisanim Milanom Brglezom (S&D/SD) je danes Evropsko komisijo v pismu pozvala, naj nujno sprejme ukrepe za izboljšanje razmer v začasnem migrantskem centru Vučjak v Bosni in Hercegovini. Lokalne oblasti v Bihaću so namreč sporočile, da ne morejo skrbeti za ljudi v Vučjaku.

Skupina 27 poslancev Evropskega parlamenta s prvopodpisanim 
Milanom Brglezom (S&D/SD) je danes Evropsko komisijo v pismu 
pozvala, naj nujno sprejme ukrepe za izboljšanje razmer v 
začasnem migrantskem centru Vučjak v Bosni in Hercegovini. Foto: Bor Slana/STA
Skupina 27 poslancev Evropskega parlamenta s prvopodpisanim Milanom Brglezom (S&D/SD) je danes Evropsko komisijo v pismu pozvala, naj nujno sprejme ukrepe za izboljšanje razmer v začasnem migrantskem centru Vučjak v Bosni in Hercegovini. Foto: Bor Slana/STA

ZAGREB, BRUSELJ, SARAJEVO > Glede na resnost razmer v Vučjaku pozivamo Evropsko komisijo, naj sprejme vse ustrezne ukrepe za ublažitev trenutnih razmer, da bi se izognili nadaljnjemu poslabšanju razmer in preprečili humanitarno krizo, ki lahko ima večje posledice na varnost v regiji, so zapisali v pismu. Med podpisniki so poleg Brgleza še trije slovenski evropski poslanci, Tanja Fajon (S&D/SD), Klemen Grošelj in Irena Joveva (oba RE/LMŠ).

Župan: Prisiljeni smo uvesti radikalne ukrepe

V pismu so spomnili, da je na nevzdržnost razmer v Vučjaku opozoril župan Bihaća Šuhret Fazlić, ki je v torek napovedal, da bodo zaradi pomanjkanja pomoči s strani vlade v Sarajevu prisiljeni uvesti radikalne ukrepe, kakršen je zapiranje začasnih migrantskih centrov. Napovedal je, da bodo s prihodnjim ponedeljkom prisiljeni prekiniti vse storitve, ki so jih bili deležni migranti v Vučjaku.

Medtem je delegacija EU v BiH sporočila, da so se pridružili zahtevam vrste mednarodnih organizacij, ki so pozvale oblasti v Sarajevu, naj nujno zaprejo migrantski center Vučjak. Oblasti BiH so pozvali, naj se resno soočajo z izzivi, ki jih predstavlja migrantska kriza.

Kritizirali so tudi prisilno prestavljanje več sto migrantov iz Bihaća v Vučjak ter spomnili, da so od oblasti BiH večkrat zahtevali, naj zaprejo tamkajšnji migrantski center, v katerem ni ustreznih pogojev za življenje. Izpostavili so še, da lokacija sama ni varna.

Šotorsko naselje, v katerem ni vira pitne vode

Začasni migrantski center Vučjak se nahaja približno osem kilometrov od meje s Hrvaško in je v bližini območij, na katerih so mine iz vojne v BiH. Gre za šotorsko naselje, v katerem tudi ni vira pitne vode.

Delegacija EU v BiH je pozvala vse ravni oblasti v BiH, naj čim prej pomagajo rešiti migrantsko krizo v unsko-sanskem kantonu, tudi zaradi bližajoče se zime, ki neposredno ogroža življenja migrantov.

Menijo, da morajo okrepiti obstoječe namestitvene zmogljivosti v drugih centrih ter urediti lokacije za nove centre. Spomnili so, da je EU oblastem v BiH doslej zagotovila 34 milijonov evrov za spopadanje z migrantsko krizo.

Ocene policije BiH kažejo, da je v državi približno 6000 migrantov, ki so večinoma na območju Bihaća v unsko-sanskem kantonu. Vsi poskušajo čim prej vstopiti na Hrvaško in nadaljevati pot proti državam zahodne Evrope.


Najbolj brano