Dočakali 200 let in dobili prizidek

Danes so v Kortah obeležili 200 let osnovne šole, ki od šolskega leta leta 1963/ 64 deluje kot podružnica izolske OŠ Vojke Šmuc. Slavnostni govornik ob tem častitljivem jubileju je bil predsednik Borut Pahor, ob tej priložnosti so tudi odprli nov prizidek.

Slavnostni govornik   je bil predsednik Borut Pahor. Foto: Tomaž Primožič/ FPA
Slavnostni govornik je bil predsednik Borut Pahor. Foto: Tomaž Primožič/ FPA

KORTE > Kot je opozorila ravnateljica OŠ Vojke Šmuc Irena Sivka Horvat, se je kortežanska šola, ki ji je zaradi vse manjšega vpisa še pred sedmimi leti grozilo zaprtje in so jo obdržali s pomočjo finančne podpore občine, kmalu zatem začela soočati s prostorsko stisko. Rešili so jo tako, da je občina zgradila prizidek, kar jo je s preureditvijo starega montažnega objekta iz leta 1976 stalo slabih 241.000 evrov, skupaj s projektiranjem in opremo, tudi za šolsko igrišče, ter ureditvijo okolice pa približno 310.000 evrov.

Za gradbena dela so izbrali koprsko podjetje Adriaing, klasično grajenega prizidka so se lotili v začetku junija, da bi čim manj motili pouk. Kot je večkrat poudaril izolski župan Danilo Markočič, so rešitev prostorske stiske v Kortah uvrstili med “letošnje prednostne naloge”, na lastno pest so pomagali tudi lokalni obrtniki. Z dozidavo so pridobili šolski učilnici pa tudi sanitarije za vrtec, saj šola in vrtec (oddelek izolskega vrtca Mavrica) delujeta pod skupno streho, eno od starejših učilnic so preuredili v večnamenski prostor, ki bo obenem jedilnica.

Šola deluje neprekinjeno, odkar so jo - kot prvo državno ljudsko šolo v Istri - ustanovili z dekretom 16. oktobra leta 1819. Kaplan Matteo Gianola, po domače Janola, je na začetku poučeval 13 od 49 šoloobveznih otrok, v slovenščini oziroma jeziku, ki so ga takrat govorili domačini; v analih piše, da je to bila ilirščina. Pred letom 1819 so namreč otroke iz Kort in bližnjih vasi poučevali v farni hiši in po vsej verjetnosti v italijanščini.

Šolo zdaj vodi Maja Vargazon, obiskuje jo 55 učencev, od tega devet prvošolcev, medtem ko je v vrtcu 50 otrok. Za vse skrbi 15 zaposlenih, ki se trudijo tudi ohranjati vaške običaje in narečje. Predsednik Borut Pahor jim je svetoval, naj mladi rod pripravijo na življenje tako, da jim poleg znanja posredujejo tudi čim več vrednot.


Najbolj brano