Začetek z radoživo Mirandolino

Tržaško Slovensko stalno gledališče (SSG) vstopa v nova sezono, prvo v celoti pod umetniškim vodstvom Danijela Malalana, z Goldonijevo komedijo Krčmarica Mirandolina. Premiera bo drevi ob 20.30 na velikem odru tržaškega Kulturnega doma, ponovitve pa se bodo vrstile do 9. novembra; mesec kasneje, 9. decembra, bo Krčmarica na ogled še v Gorici.

Krčmarico Mirandolino bo upodobila Nikla Petruška Panizon.  Foto: FotoDamj@n
Krčmarico Mirandolino bo upodobila Nikla Petruška Panizon.  Foto: FotoDamj@n

TRST > Uvodno produkcijo režira Katja Pegan, sicer direktorica Gledališča Koper. To je njena tretja režija priljubljene komedije izpod peresa Carla Goldonija, je povedala na tiskovni konferenci: “Goldoni je dal nov blišč commedii dell’arte in zelo vplival na razvoj gledališča, je pa tudi avtor našega prostora, v katerem govorimo različne jezike.”

Gostuje Tadej Toš

To je razvidno tudi iz tokratne primorske narečne postavitve, v kateri se slovenščina in italijanščina prepletata in za katero je priredbo podpisala Patrizia Jurinčič Finžgar. Pri Goldoniju režiserka ceni zlasti človekoljubje, ki preveva njegove like; taka je tudi Mirandolina, ki po njeni oceni ni koketna, temveč samostojna ženska, ki živi enakopravno, tako v poklicu kakor v ljubezni. Mirandolina ogromno energije vlaga v delo, živi v središču pozornosti, vsi jo snubijo, ker iz nje veje eno samo življenje, ki se mu je nemogoče upreti, pravi režiserka.

V zahtevni vlogi Mirandoline bo nastopila Nikla Petruška Panizon, ki je po režiserkini oceni delo opravila odlično: “Za tako vlogo moraš imeti veselje do komedije, zlasti pa veliko kilometrine, saj od igralke zahteva tudi ogromno energije in fizične moči.” Dodaja, da ima v novi postavitvi posebno vlogo tudi glasba, ki jo v živo izvajajo Robert Vatovec, Aljoša Vuksanović in Vid Prinčič. “Tako da morajo igralci imeti še občutek za muzikaličnost,” pravi režiserka. V vlogi Mirandolininih snubcev bodo nastopili Tadej Toš, ki prvič sodeluje s tržaškim gledališčem, Vladimir Jurc in Franko Korošec, ob njih pa nastopajo še Maja Blagovič, Lara Komar in Primož Forte.

Predstava je nastala s prispevkom fundacije CRTrieste, kot vse letošnje domače produkcije pa bo tudi Krčmarica Mirandoli konkurirala za nagrado Primorskega dnevnika; občinstvo je vabljeno, da po ogledu vsake predstave odda svoj glas.

Razstava Nedvomno ... Marija Vidau

Umetniški vodja Danijel Malalan je napovedal, da bo petkovo otvoritev sezone ob 20. uri obogatilo odprtje razstave Nedvomno ... Marija Vidau, na kateri bodo na ogled kostumi dolgoletne sodelavke SSG-ja. Je nadgradnja razstave, ki je bila v sklopu Slofesta na ogled v gledališkem muzeju Schmidl v Trstu in sta jo pripravila Valentina Cunja in Peter Furlan. S petkove premiere se bodo v neposrednem prenosu oglasili tudi novinarji slovenskega uredništva Deželnega sedeža RAI.

POLJANKA DOLHAR, Primorski dnevnik


Najbolj brano