V potok so izpustili 20.000 mladic primorske podusti

Predstavniki Zavoda za ribištvo Slovenije so s partnerji v projektu Life for Lasca včeraj v potok Jevšček izpustili približno 20.000 mladic primorske podusti. S tem so simbolično začeli ponovno naseljevanje te že izginule vrste v Vipavski dolini.

V potok Jevšček naseljujejo mladice primorske podusti. Foto: Rosana Rijavec/STA
V potok Jevšček naseljujejo mladice primorske podusti. Foto: Rosana Rijavec/STA

USTJE > “Potok Jevšček, ki se tu v bližini izliva v Vipavo, sodi med vodotoke, ki so po naši oceni najprimernejši za primorsko podust, saj ji z zaraščenimi bregovi in meandri ter s skoraj sonaravno regulacijo nudi primeren življenjski prostor in zavetišče pred predatorji, denimo čapljo. Zato smo se v okviru projekta Life for Lasca odločili, da ribo najprej naselimo tu, v prihodnje pa bomo mladice izpustili tudi v druge vodotoke,” je povedal Samo Bratož z Zavoda za ribištvo Slovenije, vodilnega partnerja projekta Life for Lasca. V njem sodelujejo še ribiške družine Ajdovščina, Renče in Soča-Nova Gorica ter italijanski partner Parco Ticino. Prav od tam prihaja približno polovica včerajšnje jate mladic, drugo polovico so vzgojili v Ribogojnici Soča v Kobaridu. Kot je še povedal Bratož, so letos v potok Jevšček že vložili približno 25.000 mladic te zaščitene ribje vrste.

Kako se bo majhna riba, ki zraste do približno 20 centimetrov, znašla v družbi večje sosede, soške postrvi, bo pokazal čas, a strokovnjaki in ribiči so zadovoljni, da bodo vrsto ohranili. Kot opozarjajo, ima zelo omejen življenjski prostor, živi le v porečjih Pada, kjer populacija upada, in Soče, kjer je v minulih desetletjih že skoraj izginila.

“Čeprav za ribiče ni lovno zanimiva, včasih smo ji rekli celo plevel, je prav, da jo imamo v naših vodah, ker pomeni večjo biotsko raznolikost in zagotavlja ravnovesje v naših vodah. Zato smo veseli tega projekta in sodelovanja s stroko. Mi imamo praktične izkušnje s terena, stroka je tista, ki nas usmerja. Če bi bilo odvisno vse od nas, ribičev, bi v vode vlagali samo lovno zanimive ribe, to pa seveda ne gre,” je povedal predsednik RD Ajdovščina David Marc.

Projekt Life fot Lasca ima tudi višji cilj ozaveščanja o slabostih vnosa tujerodnih vrst, ki so jih ljudje vnesli v to okolje zaradi lastnih interesov, še poudarjajo v zavodu za ribištvo. Zato so se strokovnjaki odločili, da bodo ob pomoči ribičev donavsko podust v prihodnjih letih odlovili in jo preselili v donavsko porečje, kjer njena populacija že upada.


Najbolj brano