Sto ljudi za sto let

“Vse, kar sem si zaželela, sem dobila,” je srečna v družbi svojcev, znancev in domskih sostanovalcev v sredo ob praznovanju svoje stoletnice dejala Rozalija Brožič, po domače Zalika, doma iz Jelšan. Za svojih sto let si je zaželela veliko zabavo in v bistriškem Domu starejših občanov, kjer živi zadnja tri leta, so ji jo skupaj s svojci tudi omogočili.

Stoletnica je bila seveda zelo vesela svoje družine. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Stoletnica je bila seveda zelo vesela svoje družine. Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > Rozalija Brožič je praznovanje stoletnice skrbno načrtovala zadnjih nekaj mesecev, povedo svojci, ki so ji pomagali uresničiti vse njene želje. Čeprav je skoraj povsem slepa, je po duši veseljak, zelo rada ima glasbo in družbo. Zato je bilo na njenem seznamu veliko gostov in tudi nekaj glasbenih želja. Najprej ji je zaigral ansambel Snežnik, nato pa so ji zapeli še pevci moškega pevskega zbora Dragotin Kette in domski pevski zbor Kar bo pa bo. Pravnukinja Ana ji je na violino zaigrala njej ljubo skladbo, vnukinja Romana pa se je ob fotografijah na platnu sprehodila skozi njeno življenje.

To ji je prineslo več preizkušenj, ki pa jih je vedno premagovala pogumno in z optimizmom. Rodila se je 16. oktobra 1919 v kmečki družini pri Muzgovih v Jelšanah. Ko ji je pri šestih letih umrla mama in so s starejšo sestro Mici in mlajšo Fanico ostale same z očetom, je prevzela skrb za hišo in gospodinjstvo. V zakonu zJožefom iz sosednjih Dolenj sta se jima rodili hčerki Jožica in Martina. Kasneje je dobila še štiri vnuke, zadnja leta pa jo razveseljuje tudi pet pravnukov.

Leta 2016 je po padcu prišla v bistriški Dom starejših občanov, kjer se zelo dobro počuti, povedo svojci. Ti so se zaposlenim v domu iskreno zahvalili za vso skrb, ki jo namenjajo njihovi mami, še posebej pa za presenečenje, ki so ji ga poklonili ob stoletnici, saj so ji prepleskali sobo. Dvorana bistriškega doma je bila skoraj premajhna za vse, ki so ji prišli čestitat ob visokem jubileju. Poleg direktorice doma starejših občanov Jasmine Tomažič so ji čestitke izrekli še predstavniki občine, krajevne skupnosti Jelšane, Karitasa in jelšanski župnik Franc Raspor.


Najbolj brano