Orhan Pamuk med gosti letošnjega sejma Sa(n)jam knjige v Istri

V Domu hrvaških veteranov v Pulju bo od 5. do 15. decembra potekal 25. sejem Sa(n)jam knjige v Istri. Tema letošnje izdaje je Mesto. O fenomenu mesta ter zgodovini in prihodnosti mest bo beseda tekla na srečanjih z avtorji, predstavitvah knjig in okroglih mizah. Med gosti letošnjega sejma je tudi turški pisatelj Orhan Pamuk.

Orhan Pamuk je leta 2006 prejel Nobelovo nagrado za literaturo.
Orhan Pamuk je leta 2006 prejel Nobelovo nagrado za literaturo. 

PULJ > V skladu s temo bo 25. izdaja močno orientirana tudi k festivalskemu mestu Pulju, so sporočili organizatorji sejma. Letos bo na njem sodelovalo približno 300 avtorjev iz Hrvaške in tujine - literatov, založnikov, zgodovinarjev, intelektualcev in umetnikov.

Po 15 letih bo sejem ponovno obiskal tudi turški pisatelj Orhan Pamuk, ki je leta 2006 prejel Nobelovo nagrado za literaturo. V Pulju bo predstavil hrvaški prevod romana Istanbul na fotografijama: grad, sjećanja. Gostovanje Pamuka bo pospremilo srečanje svetovno znanih turkologov in prevajalcev njegovih del iz ZDA, Nemčije, Češke, Bosne in Hercegovine ter Hrvatške.

V glasbenem delu bodo med drugim nastopili Tamara Obrovac, Darko Rundek, Vlado Kreslin ter Alen in Nenad Sinkauz. V sejemski knjigarni pa bo več kot 250 založnikov predstavilo okoli 20.000 naslovov.

Iz Trsta bo v Pulj prišel pisatelj Claudio Magris, poznavalec zgodovine in kulture Srednje Europe, iz Italije pa bo prišel tudi družbeni in medijski teoretik ter kulturni aktivist Franco Bifo Berardi. Nov program Slovanski vrt, ki ga pripravljajo s Forumom slovanskih kultur, bo predstavil pomembne ruske avtorje: avtorico Guzel Jakinu ter pisatelja Sergeja Lebedeva in Jevgenija Vodolazkina.

Iz Finske bo na Hrvaško pripotoval Veijo Baltazar, ukrajinsko literaturo bo predstavljal nagrajevani pisatelj, esejist in prevajalec Jurij Andruhovič. Med avtorji, ki bodo gostovali na 25. sejmu Sa(n)jam knjige v Istri, so med drugim še nemška pisateljica Jenny Erpenbeck, pesnica in pisateljica z avstrijske Koroške Maja Haderlap ter psihoanalitičarka Jeannette Fischer, tudi avtorica knjige Psychoanalyst Meets Marina Abramovic.

Sejma se bosta udeležila tudi hrvaška vizualna umetnica, ki živi v Berlinu, Ana Bilankov, ter akademik in profesor slavistike v Oslu Svein Monnesland, tudi avtor monografije Istra i Kvarner očima stranaca. V programu Poezija je vprašanje srca pa bodo nastopile pesnice Monika Herceg, Anja Golob, Martina Vidaić in Dorta Jagić.


Najbolj brano