Orban v primeru prihoda beguncev iz Turčije grozi z uporabo sile na meji s Srbijo

Madžarski premier Viktor Orban je v sredo dejal, da bi Madžarska svojo mejo s Srbijo morala zaščiti tudi s silo, če bi Turčija uresničila svojo grožnjo in milijone sirskih beguncev namesto v Sirijo "poslala" proti Evropi.

BUDIMPEŠTA > Orban je med vrhuncem zadnje begunske krize leta 2015 na meji s Srbijo postavil železno ograjo ter uvedel eno najstrožjih protimigrantskih zakonodaj. Zavrača tudi sprejem beguncev v okviru mehanizmov EU.

V nasprotju s stališčem EU je Madžarska tudi podprla turško ofenzivo proti Kurdom na severu Sirije, saj da jo pri oceni ofenzive vodi samo madžarski nacionalni interes, torej to, kako preprečiti možnost, da bi na madžarske meje prišlo "več sto tisoč ali celo milijon nezakonitih migrantov", je v soboto dejal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto.

Podobno je v pogovoru za madžarsko komercialno televizijo HirTV v sredo zvečer dejal tudi Orban, ki je ocenil, da se bo morala Ankara o usodi beguncev odločiti v prihodnjih tednih. Torej o tem, ali jih bo vrnila v Sirijo ali pa napotila proti Evropi, kar bi pomenilo, da bi v velikem številu prišli na južno mejo Madžarske.

Zato je predlagal, da bi EU zagotovila Turčiji finančno pomoč, da bi lahko obnovila mesta v Siriji z namenom, da bi tja poslala sirske begunce, ki so sedaj v Turčiji. V nasprotnem primeru bi lahko prišli v Evropo, na mejo z Madžarsko, ki leži na balkanski begunski poti. Dodal je še, da je zaradi lege na balkanski poti Madžarska v drugačni situaciji kot druge članice EU. "Varne so, ker jih mi ščitimo," meni.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po številnih kritikah evropskih držav dan po začetku ofenzive v Siriji pred tednom dni Evropski uniji zagrozil, da bo več milijonov sirskih beguncev poslal v Evropo.

Turčija trdi, da je namen njene ofenzive na meji s Turčijo na severu Sirije vzpostaviti varno območje, kamor bi namestila najmanj dva milijona od 3,6 milijona sirskih beguncev, ki so sedaj v Turčiji.

EU je Erdogana zaradi omenjene grožnje obtožila izsiljevanja. Sicer je obsodila turško ofenzivo in pozvala k njeni ustavitvi, saj resno spodkopava stabilnost in varnost v celotni regiji ter vodi v še več trpljenja civilistov in nadaljnje selitve ter resno ovira dostop do humanitarne pomoči.

Szijjarto je v soboto še dejal, da bo Madžarska "z veseljem sodelovala s Turčijo" pri premestitvi sirskih družin v varno območje na severu Sirije, če ga bo tam vzpostavila.


Najbolj brano