“Na to novelo smo nestrpno čakali!”

Novela zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstveni dejavnosti bo omogočila formalno ureditev statusa tistih srednjih medicinskih sester, ki so doslej vsaj dvanajst let več kot polovico svojega delovnega časa opravljale delo diplomiranih medicinskih sester, pa to niso imele formalno priznano in urejeno.

Monika Ažman Foto: /
Monika Ažman Foto: /

LJUBLJANA > Gre v prvem delu novele torej za uvedbo licence za strokovno področje tehnika zdravstvene nege, predpis pa tudi podaljšuje rok za pridobitev te licence, in sicer za leto dni (doslej je bil ta rok konec letošnjega leta).

Gre za urejanje dokaj aktualnega vprašanja, ki je nastalo ob pred dvema letoma sprejetem Zakonu o zdravstveni dejavnosti. 38. člen tega zakona omogoča priznavanje z delom pridobljenih poklicnih kompetenc tistim srednjim medicinskim sestram (tehnikom zdravstvene nege), ki ob izpolnjevanju drugih pogojev v zakonu v zadnjih 15 letih najmanj dvanajst let delajo več kot polovico delovnega časa opravila diplomirane medicinske sestre.

Do 31. 12. 2020 je čas urediti in pridobiti licenco tistim srednjih medicinskim sestram, ki opravljajo večino časa delo diplomiranih, pa za to nimajo formalne izobrazbe.

Ta člen jim tako omogoča priznavanje z delom pridobljenih poklicnih kompetenc in aktivnosti, ki so si jih pridobili v praksi. Na podlagi tega zakona jim delodajalec lahko ponudi pogodbo za zaposlitev na delovnem mestu diplomirane medicinske sestre, ne priznava pa se jim izobrazba diplomirane medicinske sestre in posledično tudi ne pristojnosti za izvedbo vseh poklicnih kompetenc in aktivnosti diplomirane medicinske sestre. Prav zaradi takih razmer pa morajo torej vse te medicinske sestre pridobiti posebno licenco za strokovno področje, na katerem so bile tehnikom zdravstvene nege priznane z delom pridobljene poklicne kompetence iz delovnih nalog diplomiranih.

V drugi skupini pa so medicinske sestre, ki jim bo ponujena možnost končati izobraževanje ob delu, s čimer si bodo tudi formalno pridobile licenco diplomirane medicinske sestre. Tudi to novela natančno opredeljuje.

1500

srednjih medicinskih sester mora pridobiti licenco, ki jo predvideva novela zakona

Kaj o pravkar sprejeti noveli meni Monika Ažman, predsednica Zbornice-Zveze medicinskih sester, babic in tehnikov? “Podpiramo sprejetje novele zakona, saj omogoča, da bomo vse zadeve v zdravstveni negi lahko peljali in uredili tako, kot je to nujno potrebno. Na to novelo smo nestrpno čakali.” Kot pravi, nestrpno tudi zato, ker zdaj čaka 1500 srednjih medicinskih sester na izdajo novih z novelo uvedenih licenc, kar jim do konca letošnjega leta ne bi uspelo urediti, če novela tega roka ne bi podaljšala za leto dni.

V vodstvu zbornice omenjajo še, da je bilo doslej o tej temi veliko dezinformacij v javnosti, in to po nepotrebnem ter tudi zaradi zavajanja.


Najbolj brano