Na prvem mestu je ozaveščanje državljanov

Postojna v teh dneh gosti Bogatajeve dneve zaščite in reševanja, ki so največja prireditev v državi, namenjena predstavitvi enot civilne zaščite, reševalnih služb in sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. “S prvim ciljem ozaveščati državljane, da bodo ravnali preventivno,” je ob odprtju poudaril obrambni minister Karl Erjavec.

Odprtja Bogatajevih dnevov sta se med drugimi visokimi gosti 
udeležila tudi ministra za obrambo in notranje zadeve Karl Erjavec 
in Boštjan Poklukar. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Odprtja Bogatajevih dnevov sta se med drugimi visokimi gosti udeležila tudi ministra za obrambo in notranje zadeve Karl Erjavec in Boštjan Poklukar. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Velikokrat je človeški faktor tisti, ki je kriv za nesreče, prometne, v gorah, na rekah ... Če smo dobro pripravljeni in ozaveščeni, tudi reševanje ni potrebno, zato je na prvem mestu ozaveščanje državljanov, da ne bodo ravnali tako, da bi ogrožali svoje življenje in življenja drugih. V ostalih situacijah pa je pomembno pravilno in pravočasno ukrepanje, zato prireditev spremlja tudi veliko strokovnih posvetov,” je o pomenu prireditev še povedal Karl Erjavec. Odprtja so se med drugim udeležili tudi notranji minister Boštjan Poklukar, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, poslanca Samo Bevk in Franc Jurša, visoki predstavniki gasilstva in tudi družina pokojnega poveljnika CZ Mirana Bogataja, po katerem prireditev nosi ime. Dobrodošlico jim je izrekel postojnski podžupan Andrej Berginc, ponosen, da Postojna kot prva nemestna občina gosti prireditev. “Postojna je bila v preteklosti že večkrat na udaru naravnih in drugih nesreč. Ponosen sem na naše reševalce, pripadnike civilne zaščite, policiste in predvsem gasilce. Vem, da so pripravljeni ne samo za danes, ampak tudi za jutri.”

Na šestih postojnskih trgih in ploščadih se je dogajanje začelo že danes dopoldan. Svoje delovanje so prikazale enote civilne zaščite, številnih reševalnih služb, organizacij in društev, policija ter vojska. Za najmlajše so danes dvakrat odigrali lutkovno predstavo Pikec Ježek in gasilko Jež, postojnski gasilci so dvakrat prikazali gašenje z gasilnim aparatom, strokovna javnost pa je lahko prisluhnila petim posvetom in sodelovala na enemu seminarju.

Danes državna vaja

Jutri se bodo spet predstavile vse reševalne službe, vojska in policija, ob drugih prireditvah pa bo na petih prizoriščih velika državna vaja Postojna 2019, ki bo potekala po scenariju ukrepanja po močnem neurju, ki naj bi mu sledile različne verižne nesreče.


Najbolj brano