Italijanska vlada Alitalii daje še 350 milijonov evrov posojila

Italijanska vlada je pripravljena letalski družbi Alitalia nameniti še 350 milijonov evrov premostitvenega posojila, da bi lahko njena letala v času iskanja novega lastnika ostala v zraku. To razkrivajo dokumenti, ki jih je vlada sprejela danes.

RIM > Alitalia ima že dlje časa poslovne težave. Likvidnostna sredstva v njeni blagajni so septembra glede na avgust upadla za 51 milijonov na 310 milijonov evrov.

Letalska družba, ki zaposluje okoli 11.000 oseb, že od leta 2017 leti s pomočjo državnega premostitvenega posojila v višini 900 milijonov evrov. Sedaj je vlada pripravila dokumente, s katerimi bi podjetju zagotovila novo 350-milijonsko posojilo za šest mesecev.

V torek se je iztekel rok za predložitev zavezujočih ponudb za Alitalio. V igri za prevzem naj bi ostala nemška Lufthansa, navajajo mediji.

V skladu z napovedmi naj bi zavezujoči ponudbi oddala tudi infrastrukturni holding Atlantia ter državne železnice Ferrovie dello Stato, ki sta pod določenimi pogoji pripravljena prevzeti do 75 odstotkov podjetja. Omenjena partnerja naj bi bila tudi v pogovorih z ameriško Delto, ki naj bi jo zanimali predvsem Alitalijini leti na daljše proge.

Italijanska vlada se mora sedaj odločiti, ali bo rok za oddajo ponudb ponovno podaljšala. To je v preteklih mesecih storila že šestkrat.

Glavni kamen spotike so delovna mesta, saj bi morala Alitalia po oceni strokovnjakov ob prevzemu ukinili okoli 2800 delovnih mest. Zaradi negotove usode so zaposleni v podjetju prejšnji teden že stavkali.


Najbolj brano