Erdogan je Trumpovo pismo vrgel v smeti

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je pismo, ki mu ga je po umiku ameriških sil iz Sirije 9. oktobra poslal ameriški predsednik Donald Trump in mu v njem položil na dušo, da naj ne bo brutalen in nor, vrgel v smeti.

CARIGRAD > V pismu, katerega obstoj in vsebino so potrdili tudi v Beli hiši, je Donald Trump Recepu Tayyipu Erdoganu sporočil: "Ne bodi brutalnež. Ne bodi norec!"

Viri blizu turškemu predsedniku so povedali, da je Erdogan pismo odločno zavrnil in ga vrgel v koš za smeti.

Trump je v pismu zapisal: "Dajva se potrudit na dobrem dogovoru! Ne želiš biti odgovoren za pokol več tisoč ljudi in jaz ne želim biti odgovoren za uničenje turškega gospodarstva - in to bom storil."

"Zgodovina bo z naklonjenostjo gledala nate, če to storiš na pravi in humani način. Vedno pa bo nate gledala kot na hudiča, če se dobre stvari ne bodo zgodile," je dodal Trump. Pismo je končal z besedami: "Te pokličem kasneje!"

"Predsednik Erdogan je prejel pismo, ga odločno zavrnil in ga odložil v koš za smeti," so zatem navedli viri blizu Erdogana.

Turčija je na dan, ko je Erdogan prejel Trumpovo pismo, sprožila ofenzivo na severu Sirije, ki jo je uperila proti sirskim upornikom pod vodstvom kurdskih milic.

Trump se je zaradi umika ameriških sil s tega območja znašel pod plazom kritik, saj je s tem po mnenju kritikov Ankari dejansko prižgal zeleno luč za ofenzivo. Kritike na Trumpa letijo tudi iz vrst njegove republikanske stranke.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v sredo z veliko večino glasov (354 proti 60) izglasoval obsodbo njegove odločitve o umiku ameriških vojakov s severa Sirije, kar pomeni, da se je demokratskim kolegom pridružilo tudi 129 republikancev.

Trump se je kljub temu še po glasovanju na srečanju z vodstvom kongresa hvalil s svojim "zelo zoprnim" pismom Erdoganu.


Najbolj brano