Danes bo v Vipavi glavni Leonardo

S simpozijem o Leonardu da Vinciju se danes zaključuje letošnji teden Univerze v Novi Gorici (UNG). Od 14. oktobra se je zvrstilo več kot petnajst najrazličnejših dogodkov, s katerimi so med drugim predstavili dejavnosti in programe univerze.

Vrata so v tednu univerze odprli laboratoriji UNG, med njimi 
laboratorij za  fiziko organskih snovi. Foto: UNG
Vrata so v tednu univerze odprli laboratoriji UNG, med njimi laboratorij za fiziko organskih snovi. Foto: UNG

VIPAVA, ROŽNA DOLINA > Kot je že običajno, se akademsko leto na UNG začenja s tednom univerze. Eden od vrhuncev dogajanja je bil sinoči, ko so na slovesni akademiji podelili letošnje nagrade in priznanja. Naziv častni doktor Univerze v Novi Gorici so podelili svetovno priznanemu strokovnjaku s področja biomedicine prof. Giacintu Scolesu. Naziv zaslužni profesor je letos prejel eden od mednarodno najpomembnejših strokovnjakov na področju ohranjanja ekonomike kulture, umetnosti in dediščine prof. dr. Xavier Greffe. Novi častni član UNG je postal biolog Lawrence Banks. Priznanja alumnus primus so prejeli študentje, ki so diplomirali kot prvi iz svoje generacije, priznanja alumnus optimus pa tisti, ki so dosegli najvišjo povprečno oceno.

Prodali patent

Slovesna akademija je tudi priložnost za pogled nazaj na uspehe prejšnjega akademskega leta in dosežke v četrtstoletni zgodovini ustanove. Kot poudarjajo na UNG, so vedno bolj mednarodno usmerjeni. Skoraj četrtina zaposlenih in skoraj polovica študentov že prihaja iz tujine. Na UNG študirajo mladi iz kar 24 svetovnih držav. Kot je povedal prorektor za izobraževanje Mladen Franko, se trudijo nadgrajevati mednarodno sodelovanje: “Nenehno nadgrajujemo in dopolnjujemo naše programe, uvajamo pa tudi več tako imenovanih dvojnih diplom v sodelovanju s številnimi evropskimi univerzami.”

Univerza v številkah

V 25. akademskem letu univerza pedagoško dejavnost izvaja v okviru petih fakultet, akademije umetnosti in visoke strokovne šole. Študij je do danes na UNG zaključilo 233 doktorjev znanosti, 396 magistrov in 895 diplomantov. Raziskovalna dejavnost poteka v šestih centrih in štirih laboratorijih.

V vodstvu UNG so zadovoljni tudi s svojimi uvrstitvami na mednarodnih lestvicah.

Univerza v Novi Gorici je prvič v svoji zgodovini prodala patentne pravice, in sicer za izum Postopek za shranjevanje električne energije v trdni snovi. Izumitelj patenta je vodja Laboratorija za raziskave materialov in dekan Fakultete za znanosti o okolju Matjaž Valant. Zelo uspešni sta bili v minulem letu tudi raziskovalki vesolja, dr. Tanja Petrushevska in doc. dr. Gabrijela Zaharijaš, ki ima je predsednik Borut Pahor vročil nagrado jabolko navdiha.

Petek v znamenju renesančnega genija

Teden univerze se bo danes zaključil s celodnevnim simpozijem, posvečenim Leonardu da Vinciju.

Da Vinci je okoli leta 1500 raziskoval Vipavsko dolino. Za Benečane je preučeval možnosti za postavitev umetnih ovir, ki bi preprečile turške vpade v Furlansko nižino. Ob 500. obletnici smrti genija bodo na simpoziju govorili o prepletanju znanosti in umetnosti v sodobnem času, o slovensko-italijanskih kulturnih stikih v dobi humanizma, o Leonardovem delovanju na Vipavskem in o možnostih, ki jih Leonardova zapuščina v pokrajini prinaša za turistični in ekonomski razvoj.

Okrogla miza o Leonardovi poti po dolini bo danes ob 15. uri. Ob 17. uri pa sta na sporedu dve zanimivi predavanji. Zgodovinar Stane Granda bo orisal značilnosti Vipavske doline okoli leta 1500. O dejavnostih Leonarda na Goriškem in Vipavskem pa bo nato predaval Alessandro Vezzosi, eden največjih poznavalcev Leonardovega dela in ustanovitev muzeja v Leonardovem rojstnem kraju, Vinciju.


Najbolj brano