Avtistična detektivka tudi v Kopru

Po majski premieri v SNG Nova Gorica bodo na začetku prihodnjega meseca tudi na koprskem odru premierno uprizorili koprodukcijsko uprizoritev Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa, ki jo je po odrski priredbi romana Marka Haddona z enakim naslovom režirala koprska režiserka Renata Vidič.

Predstavo Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa si bo v Gledališču Koper moč  
ogledati 4., 6., 7., 8. in 9. novembra. Foto: Peter Uhan
Predstavo Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa si bo v Gledališču Koper moč ogledati 4., 6., 7., 8. in 9. novembra. Foto: Peter Uhan

Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa je zgodba o 15-letnem Christopherju, ki se odloči, da bo izsledil morilca sosedovega psa in o skrivnostnem umoru napisal detektivko. Iz njegovega pristopa k problemu, nenavadnega vedenja in načina razmišljanja je jasno, da je Christopher zelo inteligenten, tako rekoč matematični genij, vendar z avtistično motnjo, imenovano aspergerjev sindrom, ki ga ovira predvsem pri komunikaciji in nadziranju impulzivnih reakcij. Toda prav ta njegova posebnost nam omogoča, da skozi njegovo opazovanje ter razumevanje situacij in odnosov ugledamo življenje drugače, kot smo ga sicer vajeni doživljati.

“Pretresla me je zgodba, družinska drama in v njej predvsem medsebojni odnosi, ki se mi zdijo bolj pomembni kot to, da ima Christopher aspergerjev sindrom,” je v intervjuju povedala režiserka Renata Vidič. “To je samo ena izmed okoliščin, ki je avtorju romana dala priložnost za drugačno, sveže ubesedenje opazovanja ljudi, dogajanja in sveta sploh. Naša predstava bo govorila predvsem o tem, kako laž, ki jo porodi občutek nemoči, spremeni življenje.”

V petih abonmajskih večerih bodo na odru koprskega gledališča nastopili člani koprskega (Anja Drnovšek, Rok Matek, Luka Cimprič) in novogoriškega ansambla (Helena Peršuh, Gorazd Jakomini, Medea Novak, Jure Kopušar), v vlogi 15-letnega Christopherja pa Žiga Udir, za katerega so kritiki zapisali, da je “v vseh pogledih zgradil tako rekoč popoln lik, z vsako izrečeno besedo, gesto je s čustveno močjo in igralsko prezenco blestel”.


Najbolj brano