ASX z novim videzom in pogonom

Japonski Mitsubshi je model ASX prvič poslal med kupce leta 2010, ga vmes večkrat nadgradil in prenovil, hkrati pa je ta avto v vsem tem času globalno postal tretji najbolj prodajani model v paleti japonskega proizvajalca.

Ima nov obraz in nov motor, a malce čudi odločitev, da Japonci 
ponujajo ročni menjalnik s petimi prestavami. Foto: Peter Pirkovič
Ima nov obraz in nov motor, a malce čudi odločitev, da Japonci ponujajo ročni menjalnik s petimi prestavami. Foto: Peter Pirkovič

V Sloveniji je ASX že kmalu po začetku prodaje prevzel primat najbolj prodajanega Mitsubishija, saj se je zanj odločilo skupno 1354 kupcev. V teh dneh slovenske ceste bogati že četrta prenovljena izdaja z izpiljenim videzom in novo pogonsko tehniko.

Opazno spremenjen je ASX na sprednjem delu, kjer je dobil nekaj sorodnih potez z bratom L200, njegov nastop pred kupci postaja precej bolj resen in oblikovalsko prijetnejši za evropskega kupca. Hkrati velja omeniti paleto prenovljenih platišč, vsa svetila pa za doplačilo zamenjuje led tehnika. Dimenzije ostajajo enake, tako zunanje kot znotraj potniške kabine. Opazna sprememba v potniški kabini je nov in večji osempalčni osrednji zaslon, katerega procesor je zmogljivejši, navigacijski napotki pa so delo uveljavljene znamke tomtom.

Japonci so se pri tehniki odločili za spremembo, posledica pa je upokojitev 1,6-litrskega bencinarja. V ponudbi je zdaj nov dvolitrski mivec bencinski motor s 110 kilovati moči in 195 Nm navora, kupec pa ga bo lahko kombiniral z dvokolesnim ali štirikolesnim pogonom. Pogon na sprednja kolesa omogoča izbiro petstopenjskega ročnega ali samodejnega CVT menjalnika, ki je hkrati edina možnost pri izbiri štirikolesno gnane različice (pogon 4WD je priklopljiv in ima možnost zapore diferenciala).

ASX, ki je dobro založen tudi z varnostno opremo, čeprav je ta del serijske opreme šele pri bogatejših paketih, bo letos prepričal približno 30 novih slovenskih lastnikov, medtem ko si boljši rezultat pri sedanjem zastopniku obetajo prihodnje leto. Načrtujejo prodajo 200 vozil. Z dvema tisočakoma promocijskega popusta se cena ASX začne pri 15.990 evrih, medtem ko najdražji stane 25.490 evrov. Izbira samodejnega menjalnika nakup podraži za 1500 evrov.


Najbolj brano