Več kot sto eksotičnih živali je izgubilo dom v Kopru

Legvan Lenny, dihur Zobek ter več kot sto njunih prijateljev kač, ptičjih pajkov, tarantel, kuščarjev, žab, urhov, paličnjakov in drugih eksotičnih hišnih ljubljenčkov mora zapustiti živalski vrt v Čevljarski ulici v Kopru, ki jim je poldrugo leto služil kot dom. Zanje je skrbela biologinja Nika Leben. “Žal ne zmorem več plačevati stroškov,” je žalostna.

Nika Leben je poldrugo leto skrbela za vivarij sredi Kopra, zdaj pa 
ga zapira, ker ne zmore plačevati stroškov najema. Foto: Nives Krebelj
Nika Leben je poldrugo leto skrbela za vivarij sredi Kopra, zdaj pa ga zapira, ker ne zmore plačevati stroškov najema. Foto: Nives Krebelj

KOPER > “Z vivarijem so se mi uresničile sanje in težko se sprijaznim z dejstvom, da so se zdaj razblinile,” je razočarana Nika Leben. “Računi pravijo tako in ne zmorem plačevati stroškov, ne morem si privoščiti visoke najemnine,” pravi. Obisk vivarija je v precejšnji meri odvisen od vremena. Junija je vanj stopilo manj obiskovalcev kot lani, september tudi ni bil zelo uspešen, prihaja zima, ko turistov ni veliko. “Vsak mesec naberem za 2000 evrov minusa in tako ne gre več,” ugotavlja sogovornica.

“Vem, morala bi prodati živali in terarije, da bi poplačala dolgove. A srce mi tega ne dovoli,” doda. “Te dni sicer še iščem morebitno rešitev, da bi živali ostale v eni od istrskih občin, a težko bo,” ugotavlja. Do 21. oktobra bodo še v Čevljarski ulici, do konca meseca pa mora najemnica izprazniti prostor. Živali bodo k sebi vzeli člani društva Bioexo po vsej Sloveniji.

Po besedah Nike Leben bi za živali potrebovala prostor, velik 200 do 300 kvadratnih metrov. “Preveč upov sem polagala v koprsko občinsko upravo,” ugotavlja. Živalski vrt z eksotičnimi živalmi je namreč bogatil turistično ponudbo, delavnice pa so popestrile dogajanje v mestu. Mnogi domačini so pohvalili, da je končno najti nekaj naravoslovnega, tujci pa, da je to nekaj najboljšega, kar se jim je zgodilo v Kopru.

“Pred časom sem dobila medlo obljubo, da bodo preverili, ali imajo na voljo primeren prostor. Pred 14 dnevi sem bila na občinski upravi in do danes nisem prejela nobene otipljive informacije. Kontaktirala sem tudi druge istrske občine. Ponekod nisem sploh dobila odgovora, iz ene so sporočili, da nimajo na voljo primerne nepremičnine,” našteva Nika Leben. “Ne zavedajo se pomena takšnega vivarija oziroma živalskega vrta, kjer poskrbimo za zapuščene in zavržene eksotične živali. Poleg tega obiskovalcem ni treba v Ljubljano, da bi jih videli,” trdi. Kljub temu, da vse kaže, da so bivanju teh živali v Kopru šteti dnevi, še ni obupala: “Morda pa čez zimo le najdem rešitev zanje. Tu, na toplejšem koncu Slovenije, se dobro počutijo in tudi bolj zdrave so.”

Z grenko-sladkim priokusom pa takole potegne črto pod zgodbo, ki se končuje: “Hvaležna sem, da sem bila lahko del Kopra, vzljubila sem ga. Mesto je lepo, ljudje prijazni. Dobro so se odzvali na živalske prebivalce, čeprav so se jih nekateri malce bali.” Poleg domačinov so vivarij, ki se je kasneje preoblikoval v živalski vrt, obiskovali turisti iz Slovenije in tujine, posamično in v skupinah. Otroci pa so bili navdušeni nad praznovanjem rojstnih dnevov z živalmi, radi so se udeleževali počitniških dejavnosti.


Najbolj brano