V desetih dneh naj bi bil znan datum Krisove operacije

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je s koprskim društvom Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki danes podpisala pogodbo, s katero bo prevzela 2,3 milijona evrov donatorskega denarja za plačilo zdravljenja malega Krisa Zudicha. Zbranega denarja država tako ne bo obdavčila, saj ima ZPMS za razliko od Palčice Pomagalčice tudi formalno urejen status humanitarne organizacije.

 Larisa Štoka (levo)  in Breda Krašna sta v imenu društva Palčica Pomagalčica  in ZPMS  sklenili pogodbo.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Larisa Štoka (levo) in Breda Krašna sta v imenu društva Palčica Pomagalčica in ZPMS sklenili pogodbo.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > “V zvezi smo zelo ponosni, da nas je društvo izbralo za 'sopotnika',” je povedala generalna sekretarka Breda Krašna, predstavnica društva Larisa Štoka pa, da so veseli, ker bodo v sodelovanju z njimi lahko pridobili bogate izkušnje.

Dopuščajo sklenitev aneksa

Dogovor o sklenitvi donatorske pogodbe so dosegli konec tedna, dobro se zavedajo, da jih priganja čas. Čeprav pogodbenih določil nista razkrili, sta zagotovili, da bo zveza dobila 2,3 milijona evrov in da so porabo denarja jasno opredelili. “Krili bomo zdravilo za Krisa, njegovo dodatno oskrbo in rehabilitacijo, morebitno dodatno zdravljenje in spremstvo zdravstvenega osebja ter bivanje staršev,” je nanizala Krašna.

Pokrili bodo tudi stroške, ki bodo nastali pri pretvarjanju evrov v ameriške dolarje, za lastno delo pa si nihče od 12 zaposlenih na ZPMS ne bo zaračunalo in bo poiskalo druge vire. Dopustili so tudi, da bi v bližnji prihodnosti sklenili aneks v višini 100.000 evrov, če bi pri Krisovem zdravljenju nastali dodatni stroški. Javnost bodo sproti obveščali dvakrat na mesec, tudi o denarju, ki se v ta namen steka na računu ZPMS.

V desetih dneh pa naj bi Krisovi starši dobili datum, ko bo Kris dobil zdravilo. “Ko nam bodo poslali račun zanj, bo v petih dneh denar na njihovem transakcijskem računu,” je napovedala Krašna.

1,6 milijona ostalo na računu društva

Presežek zbranega denarja, kar 1,6 milijona evrov, bo ostal na računu društva. 8000 evrov, kolikor sta jih Radio Capris in Koda Events zbrala z dobrodelnim koncertom na OŠ Koper prejšnji teden, bodo po besedah Larise Štoka namenili nekemu drugemu dečku, ki se prav tako bori za preživetje. Povedala je še, da se je Abanka (pri njej imajo odprt transakcijski račun) odpovedala proviziji pri nakazovanju denarja za Krisa. Za podobno gesto jo zdaj naproša ZPMS. Društvo pa bo ob prvi obletnici delovanja 13. julija prihodnje leto zaprosilo za status humanitarne organizacije, ki bi ga lahko dobilo v treh do šestih mesecih.


Najbolj brano