Ko oko ujame “pravo milost”

Galerijo Krpanovega doma v teh dneh krasijo izbrane fotografije natečaja na temo Pivških presihajočih jezer in kraških ovčarjev, ki ga je organiziral Krajinski park Pivška presihajoča jezera v sodelovanju s Fotoklubom Sušec, razstavo pa odprl ob podpori Turističnega društva Pivka. “K tej pokrajini se je vredno vedno znova vračati,” pravi predsednik fotokluba Andrej Bergoč.

Branko Česnik ob svoji zmagovalni fotografiji Proti mavrici Foto: Veronika Rupnik Ženko
Branko Česnik ob svoji zmagovalni fotografiji Proti mavrici Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > Pivška jezera v svoji lepoti, čarobnosti in edinstvenosti privlačijo številne obiskovalce, skozi oči fotografov pa jih je v teh dneh mogoče občudovati na razstavi, s katero se je sklenil natečaj Pivška presihajoča jezera 2019.

Velik odziv fotografov

Na temo raznolikosti pivških jezer je prispelo 147 fotografij 16 avtorjev, od katerih jih je na razstavi na ogled 35. Žirija je prvo nagrado podelila Branku Česniku, drugo Aniki Udovič, tretjo Martini Jeklar, diplome pa Andreju Udoviču, Stojanu Spetiču, Danilu Del Pieru, Bogdanu Čoku in Dajani Čok.

Na temo kraškega ovčarja pa je sedem fotografov prispevalo 64 fotografij, 15 jih je na ogled na razstavi. Prvo nagrado je prejela Vesna Križnar, drugo Dajana Čok, tretjo Branko Česnik, diplomi pa Simon Rebula in Cvetka Šemrov.

“Ko je motiv že sam po sebi lep, ni tako težko narediti dobre fotografije. Toda ko oko in objektiv ujameta lepo pokrajino, nad njo temno nebo, skozi katero pada mavrica, pod katero se v istem hipu sprehajata dva človeka, je to, vsaj zame, posebna milost,” se je avtorju zmagovalne fotografije in vsem ostalim fotografom zahvalila Dragica Jaksetič, predstavnica krajinskega parka, katerega podoba je v javnosti, kot je poudarila, tako lepa tudi po zaslugi fotografij letošnjega in prejšnjega natečaja.

Fotografija, ki ozavešča

Da je ta pokrajina resnično vredna svojega natečaja, ker nudi neomejene možnosti fotografiranja, je poudaril predsednik Fotokluba Sušec Andrej Bergoč.

“Ne zavedamo se dovolj, kakšen privilegij imamo, da živimo tukaj,” se je strinjal tudi zmagovalec, fotograf Branko Česnik iz Parij, član Fotokluba Sušec, ki tudi s svojimi fotografijami opozarja na vrednost in pomen ohranjanja tega prostora. “Branko je tiste vrste fotograf, ki mu ni težko poiskati dobrega motiva in si vzeti čas, da ga fotografira, kot si je zamislil. To na koncu obrodi sadove, ki so jih na različnih natečajih opazile in nagradile tudi žirije,” o kolegu pravi Bergoč.

V Fotoklubu Sušec ta konec tedna vabijo na fotografski Ex-tempore Snežnik 2019. Najboljše fotografije, posnete v ilirksobistriški občini, bodo razstavili 22. novembra v Pumpa baru v Knežaku, ki je njihovo stalno razstavišče. Trenutno tam gostijo razstavo Kontrast foto skupine Kulturno prosvetnega društva Bazovica z Reke, sicer pa letno pripravijo osem razstav, na katerih se v glavnem posamično in skupinsko predstavljajo člani fotokluba.


Najbolj brano