“Kjer otroci dobijo pravico, da so bili”

Ob včerajšnjem mednarodnem dnevu otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu, so na pokopališču v Stari Gori odprli Park spominčic, kjer se bodo starši lahko poslovili od svojih umrlih otročičev. V Sloveniji je zdaj sedem takih parkov, ki žalujočim zelo veliko pomenijo.

 Ob odprtju Parka spominčic je deževalo, kot bi  jokalo tudi nebo.   Foto: Alenka Ožbot
Ob odprtju Parka spominčic je deževalo, kot bi jokalo tudi nebo.  Foto: Alenka Ožbot

STARA GORA Po statističnih podatkih se vsaka sedma nosečnost pri nas ne konča uspešno. Izguba otroka je najbolj boleča izkušnja v življenju matere in očeta. “Najhuje je bilo, ko še nismo imeli teh parkov, ko so se pojavljala vprašanja, kje je moj otrok,” ob odprtju Parka spominčic v Stari Gori, sedmega tovrstnega parka v Sloveniji, poudarja predsednica društva Solzice Petra Paver. Na pobudo društva, ki pomaga žalujočim staršem ob izgubi otroka med nosečnostjo ali kmalu po porodu, in Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica sta površino za raztros pepela na vzhodnem delu pokopališča uredili mestna občina in Komunala Nova Gorica. Starši bodo lahko v parku namestili tudi tablico z imenom svojega otroka.

”Ja, tudi mi smo starši”

“Zakaj so ti parki tako zelo pomembni? Ker je to edino mesto, kjer ti starši odnašajo svojo žalost, kjer dobijo priznanje za obstoj svojega otroka, kjer otroci dobijo pravico, da so bili, edino mesto, kjer se starši počutijo res na neki način doma, kjer prižgemo svečko, kamor prinašamo plišastega medvedka in kjer si lahko jasno in glasno priznamo: Ja, tudi mi smo starši prav posebnih otrok,” je poudarila Petra Paver, ki se je tudi sama pred leti soočila z izgubo otročička.

Petra Paver

predsednica društva Solzice

“Na žalost se ne moremo veseliti prvih korakov otrok, razveselimo pa se raznih malenkosti, ki nam jih ponujajo takšni parki v Sloveniji.”

V imenu društva se je zahvalila bolnišnici, mestni občini in Komunali, ki so zaznale pomen takega parka. “Čez nekaj časa, ko bolečina pojenja, ko sprejmemo, da smo žalujoči starši in da našega otroka nikoli več ne bo med nami, postane to prostor, na katerega smo ponosni, sem pripeljemo drage ljudi, ki nas podpirajo v naši žalosti, in s ponosom pokažemo na tistega plišastega medvedka. In rečemo, to je pa medvedek za mojega otroka. Na žalost se ne moremo veseliti prvih korakov otrok, razveselimo pa se raznih malenkosti, ki nam jih ponujajo takšni parki v Sloveniji,” je pristavila.

Park za male sončke

V bolnišnici sta bili glavni pobudnici za ureditev parka predstojnica ginekološko-porodniške službe Neda Bizjak in odgovorna medicinska sestra za porodnišnico Ruža Nanut. “Otročički, ki bodo tukaj, so bili zelo malo časa na svetu, vendar dovolj, da so lahko v tiste, ki so jih pričakovali in se jih veselili, vtisnili globoko sled,” je poudarila Bizjakova.

Ganljive so bile tudi besede novogoriške podžupanje Elene Zavadlav Ušaj: “Vemo, da so otroci že takoj po spočetju kot sonce, v naše življenje vnesejo žarke, toplino. In ti žarki sijejo skozi naše življenje. Da bodo tudi ti starši, ki so otroke izgubili, imeli možnost nekje videti žarek svojega otroka, zato je tu danes Park spominčic.”


Najbolj brano