Globok poklon Ševalu Kalaku

“Podajmo roko Ševalu,” so poleti ob slavju 50. obletnice kluba košarkarji uvedli dobrodelno akcijo za 26-letnega Idrijčana Ševala Kalaka s cerebralno paralizo in levkemijo. Pod istim naslovom je za neomajno optimističnega fanta potekal nedeljski dobrodelni koncert. Vmes so zbirali denar za nujni nakup dvigala in se vsi skupaj približali cilju.

Na koncertu Podajmo roko Ševalu se je na odru zvrstilo več kot sto 
nastopajočih (na fotografiji MPZ Mladi upi in učiteljski pevski 
zbor). Foto: Saša Dragoš
Na koncertu Podajmo roko Ševalu se je na odru zvrstilo več kot sto nastopajočih (na fotografiji MPZ Mladi upi in učiteljski pevski zbor). Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > V Idriji bodo naposled uresničili dobrodelni cilj košarkarskega kluba in zbrali potrebnih 16.000 evrov za nakup dvigala za izjemnega fanta na invalidskem vozičku, someščana Ševala Kalaka. Nedeljski dobrodelni koncert, ki so ga doživeto pripravili učenci osnovne šole Idrija z mentorico Elizabeto Lampe, so s 3105 evri vsa v treh mesecih zbrana sredstva povečali na 13.777 evrov.

Dvigalo stane 16.000 evrov in do te vsote bosta ostala odprta računa pri idrijskem Rdečem Križu in dekanijski Karitas. Košarkarski klub je obe organizaciji povabili k sodelovanju, ko se je Luki Rupniku porodila ideja, da bi lahko pomagal trdo preizkušanemu prijatelju iz otroštva. Na slavju klubske 50. obletnice so z žrebanjem dresa, ki ga je za Ševala poklonil znameniti Luka Dončič, zbrali uvodnih 3000 evrov.

Dobrodelne prispevke zbirajo na računih: RKS, OZ Idrija, Rožna 15, Idrija, SI56 o5100 8010 75 4188 in Dekanijska Karitas Idrija, Prelovčeva 2, Idrija, SI56 0475 2000 0887115, sklic na obeh: SI00-2019, namen Ševal.

Potem so ljudje darovali zrno na zrno, kot pravi izkušeni organizator v Karitas in tudi akcije za Ševala Mitja Zelenc. Družina Kalak, v kateri vse sloni na očetu, ker je na invalidski voziček in posteljo priklenjena tudi mama, je izjemno hvaležna za vsak zbran evro. Zato ni želela medijske izpostavljenosti. Navkljub temu, da oče povsem sam gradi hišo, v kateri se bosta Ševal in mama sploh lahko gibala.

V nedeljo so Idrijčani, čeprav ne pretirano številčni, na imenitnem koncertu znova odprli srca. Prej že sodelujoči pevci, zbori in glasbene skupine iz Idrije, ki Lampetovi niso odklonili sodelovanja. Voditelji koncerta, učenci šole, ki jo je pred desetletjem zaključil Ševal, pa so vse skupaj zaokrožili v globok poklon neomajno vztrajnemu fantu. Zaljubljencu v znanje, kot je bilo razumeti iz pesmi, ki jo je napisal za valeto pred desetletjem in so jo v nedeljo prebrali njegovi sošolci. Bolezen je Ševalu ponovno preprečila, da bi se jim pridružil in prisostvoval koncertu.

Ne cerebralna paraliza, ki je njegova spremljevalka od rojstva, ne trikrat ponovljena levkemija do presaditve kostnega mozga pa mu nista vzeli volje do življenja, še manj optimizma in brezmejne dobrote. Študira na ekonomski fakulteti. Z zgledom neomajne volje bo prav gotovo dosegel cilj.

Pred ciljem so tudi donatorji, ki bodo Ševalu in mami z dvigalom olajšali gibanje z vozičkom.


Najbolj brano