V pričakovanju lepših časov

Mesec dni je v nogometu kratka ali dolga doba, zlasti v reprezentančnem. Slovenija je od septembra, ko je povezala dve zmagi, do oktobra, ko je z dvema porazoma praktično izgubila vse možnosti za uvrstitev na evropsko prvenstvo, očitno naredila korak nazaj, ki je zaskrbljujoč tudi v luči srednjeročne prihodnosti.

Kakšno bo nadaljevanje reprezentančne zgodbe pri Josipu Iličiću (levo)? Foto: STA
Kakšno bo nadaljevanje reprezentančne zgodbe pri Josipu Iličiću (levo)? Foto: STA

LJUBLJANA > Kot je na lastni koži izkusila Slovenija, so razmerja in razpoloženja v (reprezentančnem) nogometu spremenljiva. Ne le od cikla do cikla, pač pa tudi od akcije do akcije. Naposled pa stvari le pridejo na svoje mesto. V globalni nogometni konkurenci ni naključij. Slovenija se je, če izvzamemo zlato generacijo na prelomu tisočletja, ki se je nogometne obrti vključno s selektorjem povečini učila še v prvenstvih nekdanje Jugoslavije in nato v tujini, le enkrat uvrstila na veliko tekmovanje. Jedro reprezentance, ki se je prebila na svetovno prvenstvo leta 2010, je tvoril nogometni rod z oznako narejeno v Sloveniji.

Leta 2005 so Samir Handanović, Bojan Jokić, Marko Šuler, Mišo Brečko, Valter Birsa, Nejc Pečnik, Zlatan Ljubijankić in drugi branili slovenske barve v dodatnih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo do 21 let proti Nizozemski. Tulipani so bili v dveh obračunih uspešnejši in nato na zaključnem turnirju osmih reprezentanc postali prvaki stare celine. Slovenija je dobila vrsto nogometašev, ki so skoraj desetletje s spremenljivim uspehom nosili breme A reprezentance. Ko so zastopali slovenske barve v Južni Afriki, se je njihova starost sukala pri 25 letih. Za standarde reprezentančnih uspehov velja, da so bili sorazmerno mladi. V teh letih so zdaj denimo Jan Oblak, Petar Stojanović, Jure Balkovec, Benjamin Verbič, Andraž Šporar, Miha Zajc, ki pa, kot je na dlani, ne bodo akterji vseevropskega prvenstva 2020. Vprašanje je tudi, ali bodo dočakali svojo priložnost na velikem tekmovanju. Kvalifikacijsko sito za svetovno prvenstvo leta 2022 v Katarju bo denimo precej bolj gosto, saj bo na zaključnem turnirju prostora le za 13 evropskih reprezentanc.

Slovenija : Avstrija 0:1 (0:1)

Stadion Stožice, gledalcev 15.108 sodnik Cakir (Turčija) 5. Strelec Posch (21).

Slovenija: Oblak 6, Balkovec 5,5, Mevlja 6, Struna 6, Stojanović 6, Krhin 5,5 (od 79. Popović 5), Kurtić 5,5, Verbič 5, (od 66. Berić 5), Iličić 5, Bezjak 5 (od 61. Zajc 5), Šporar 5. Selektor: Matjaž Kek.

Avstrija: Stanković, Ulmer, Dragović, Hin teregger, Posch, Ilsan ker, Sabitzer (od 90. Kainz), Gregoritsch (od 83. Onisiwo), Baum gartlinger, Laimer, La zaro (od 88. Trimmel). Selektor: Franco Foda.

Rumeni kartoni - Struna, Bezjak; Ulmer, Hinteregger, Laimer, Sabitzer; rdeč karton - Popović (88 - udarjanje s komolcem).

Drugo vprašanje, ki se poraja, je, kdo od starejših bo še zraven oziroma na koga bo Matjaž Kek računal v naslednjih ciklih. Največ oči je seveda uprtih v Josipa Iličića, ki je že nekajkrat izrazil svoje pomisleke o podaljševanju reprezentančne poti. Veliko bo seveda odvisno tudi od tega, kako se bo sukala njegova klubska krivulja. Iličić pri 31 letih še zdaleč ni star igralec, vendar Atalanta goji telesno zelo zahteven nogomet.

Res pa je, da je denimo 36-letni Goran Pandev še vedno eden od zelo pomembnih členov makedonske reprezentance. Vselej aktualno je tudi vprašanje osrčja zvezne vrste. Jasmin Kurtić in Rene Krhin sta pogosto na udaru kritik, po drugi strani pa, ali sta pri 30 letih tudi zamenljiva? Kek je ponudil alternativo v njunem vrstniku Denisu Popoviću, njegov predhodnik na selektorski klopi Srečko Katanec pa v Amedeju Vetrihu.

V reprezentančnem krogu na svojo priložnost še čaka 27-letni Žan Majer, v italijanski drugi ligi igra Leo Štulac. Morda pa srednjeročno rešitev ponudi mlada izbrana vrsta, iz katere je Kek za oktobrsko akcijo vpoklical 20-letna Jako Bijola in Adama Gnezdo Čerina. Oba naj bi bila med glavnimi reprezentančnimi akterji na evropskem prvenstvu do 21 let, ki ga bo Slovenija leta 2021 gostila v navezi z Madžarsko. Prav z vzhodno sosedo bodo izbranci Primoža Gliha danes odigrali še eno v nizu preglednih tekem. Morda pa bo kakšno zanimivo perspektivo na obračunu v Celju opazil tudi Kek.


Komentar novinarja

Rok Maver

Stopicanje na mestu

S porazoma proti Severni Makedoniji in Avstriji je konec slovenskih sanj o nastopu na evropskem prvenstvu prihodnje leto, razmetanem po vsej stari celini in še malo zunaj nje (Azerbajdžan). Vsaj stroškov za dolga potovanja ne bo, bi k temu pripomnili ciniki. Zagotovo pa je tudi konec medenih tednov selektorja Matjaža Keka in javnosti, ki je po dveh debaklih že kar pošteno jezna. Oktobra 2019 se je izbrana vrsta spet vrnila tja, kjer je bila pred skoraj letom dni. Po napredku je sledil padec,...

Preberi več

Najbolj brano